Airila saknar lagkamrater i finalen

De finländska damerna gjorde ett starkt kval, men av herrarna var det bara Hannu Airila som lyckades ta sig en finalplats.

– Jag sprang så att skyddsglasen immade, men jag vågade också stanna för att läsa kartan då det krävdes. Orienteringen krävde en hel del och jag antar att finalbanan är lika svår, så jag siktar på att orientera ännu noggrannare i stället för att öka farten, säger Merja Rantanen efter att ha lämnat Minna Kauppi över en minut bakom sig i kvalet.

Det var de färskaste fötterna som klarade sig bäst i gårdagens kval inför dagens medeldistansfinaler. Både Hannu Airila och Saila Kinni, som sprang sina första VM-sträckor i går, lyckades knipa andra platsen i sina kvalheat. Rantanen, som inte löpt sen måndagens sprintfinal där hon blev åttonde, kämpade sig fram till första plats i sitt heat.


– Jag lyckas alltid stöta till mig mot slutet, och nu kom schweiziska Judith Wyder nästan på mig vid mållinjen, förklarar Rantanen, men verkar oberörd av sitt blodiga knä.


Hon sprang i samma heat som den regerande finska mästaren Kauppi, som Kauppi tog femte platsen i medan bronsmedaljören Venla Niemi kom fjärde i sitt heat, vilket betyder att Kauppis prestation faktiskt var den svagaste bland de finländska damerna.


Petteri Muukkonen och Simo-Pekka Fincke, 21:a respektive 23:e och blev långt från en finalplats då bara de 15 främsta per heat tog sig vidare från kvalet. Båda hade problem med den första kontrollen och förlorade flera minuter redan vid starten.


– Jag tappade koncentrationen för en stund och visste inte alls var jag var. Det var ändå inte en överraskning att banan är krävande, så jag borde ha förstått att orientera i lugnare takt, säger Muukkonen.


Hannu Airila tycker att det är tråkigt att han nu måste löpa som ensam finländare i herrfinalen.


– Det är lite upprörande att det gick så dåligt för oss i kvalet, men jag är nöjd med min egen behärskade prestation. Banan var verkligen krävande och jag hade tur då jag lyckades hitta alla kontroller, säger Airila.


– Jag tog det ändå så pass lugnt att jag tror att jag har krafter kvar för finalen också, intygar han.


Överlag upplevdes kvalet som ganska svårt, och trots att det bara var frågan om kvalificering gick det inte att spara på krafterna om man ville ta sig en finalplats. Flera av de stora namnen, bland andra schweiziska Simone Niggli som hittills tagit guld på alla sträckor och varit överlägsen i de tidigare kvalen, hade en del problem och gjorde flera bommar. Niggli slutade som sjätte i sitt heat, men medger ändå inte att den svagare prestationen skulle bero på trötthet.


– Banan var väldigt svår för mig och jag gjorde en del fel, men jag vet att jag kan prestera bättre i morgon. Det gäller bara att inte fundera på hastigheten, utan lägga fokus på tekniken i stället, säger Niggli, och de övriga orienterarna bör nog följa hennes råd.


Nigglis landsmän Daniel Hubmann och Matthias Kyburz klarade sig däremot bra och kom första i sina kvalheat. De övriga förstaplatserna gick till lettländska Kalvis Mihailovs och Inga Dambe samt till svenska Tove Alexandersson.