Venla Niemi, Mårten Boström och Jani Lakanen på medaljkaffe. Foto: Lehtikuva / Roni Rekomaa.

En man och två grenar

Mårten Boström överraskade nästan hela Finland genom att ta VM-guld i sprint - alla utom sig själv och sin tränare.

I måndags då Kyrkslättbon Mårten Boström tog guld i herrsprinten i orientering kunde han inte ännu säga hur det känns att ta VM-guld. Nu ett par dagar senare börjar han vara på det klara med hur det känns.

– Det känns som att guldet är ett pris för allt arbete jag gjort sedan jag fastnade för orienteringen som en liten pojke, säger Boström.

Boström berättar att hans första orienteringsrelaterade minne faktiskt är från Kajanaland, där VM nu för tillfället pågår. Som sex år gammal deltog han för första gången i amatörtävlingen Kainuun rastiviikko, som nu ordnas i samband med VM-tävlingarna.

– För mig själv var guldet egentligen ingen överraskning, för jag visste redan inför VM att jag är fysiskt stark och att ifall jag litar på att jag även orienterar bra så kommer jag att lyckas i tävlingarna, säger Boström, men medger ändå att han inte hade några placeringsmässiga förväntningar för tävlingarna.

– Kanske det ändå var en liten överraskning, i och med att det är så mycket annat än fysik som gäller i orienteringen. Det är helt annat än att bara löpa på en bana, då man inte kan följa med hur det går för de andra som tävlar. Men i alla fall var det en klart mindre överraskning för mig och min tränare Jari Ikäheimonen än för alla andra, tillägger han.

Hemma-VM motiverade

Förutom orientering är Boström även aktiv inom friidrott, som han satsat mer på under de senaste åren. Han har FM-brons på 10 000 meter samt 5000 meter hinder, och har även tävlat på halvmaraton och maraton.

– Jag brukar variera mellan grenarna beroende på årstid, men ibland har jag nog varit tvungen att kompromissa och prioritera den ena framför det andra. I år var jag tvungen att göra valet att satsa på orienteringen, säger Boström och verkar nöjd med sitt val.

I och med att det är hemma-VM i år kände Boström att om han någonsin skulle byta tillbaka till orienteringen så måste det ske nu.

– Terrängen här i Vuokatti är väldigt annorlunda än i Nyland, men det är ändå en fördel att få tävla i sitt hemland. Vi har inte behövt åka på långa träningsläger utomlands, utan har i stället kunnat köra upp hit för att träna, berättar han.

– Men trots att vi är hemma så är vi nog ganska långt borta från själva hemmet.

Tävlingsmässigt tar hans kalender slut efter lördagens VM-stafett, och för tillfället har han endast New Yorks maraton i november inprickad.

– Det bli säkert några tävlingar före det också, men jag har inte ännu planerat så långt. Först ska jag springa stafetten och sen ska det bli skönt att få se lite andra miljöer än det finländska ibland, säger Boström.

Efter VM ska han nämligen åka runt i Europa och ta sig bland annat till Alperna och Apenninerna.

– Utöver jobb och idrott blir det inte så mycket tid över för andra hobbyer, men jag tycker om att vistas i naturen och vill gärna se och uppleva nya ställen. Nu planerar jag att under min Europaresa ta på mig endast en ryggsäck och springa från en stuga till en annan under dagarna. Därutöver blir det säkert några dagar på stugan i Finland under sommaren.