Jani Lakanen tog VM-silver. Foto: Lehtikuva.

Jubel för Lakanen - bittert för Kauppi

I går gjorde Mårten Boström en stark comeback och i går återvände Jani Lakanen åtminstone lika starkt till VM-kontrollerna. Den finländska VM-festen fortsätter.

– Det känns nog helt ofantligt bra att ta silver. Jag har samlat krafter för den här dagen under en längre tid och gett allt, så jag är väldigt nöjd över att jag kunde utmana Gueorgiou ens lite, trots att jag var över en minut långsammare än han, säger den nya silvermedaljören Lakanen.

Nu har Lakanen flest VM-medaljer bland de finländska orienteringsherrarna, sammanlagt två guld, fem silver och ett brons.

– Nog är mitt silver åtminstone en lika stor överraskning som Mårres (Mårten Boström) sprintguld i går, anser han själv.

Kauppi fyra

För Lakanen gällde jubel, men för medaljfavoriten Minna Kauppis del var långdistansen däremot en stor besvikelse.

– Det är konstigt att skillnaden mellan tredje och fjärde plats är så stor. Med den här prestationen hade brons varit en lättnad, men att komma fyra känns som en väldigt stor besvikelse, säger Kauppi.
– Jag lyckades bara inte prestera så bra som jag borde. Höfterna kändes tröga och jag tror att hemma-VM har gjort mig lite för spänd, säger Kauppi och berättar att hon haft sömnsvårigheter på grund av spänningen.

Tävlingarna fortsätter på torsdag med kvalificeringen för medeldistans. Inför VM låg egentligen alla finländska medaljförväntningar på den niofaldiga VM-guldmedaljören Minna Kauppi. Efter långdistansen är hon fortfarande utan medalj, medan Lakanen, Mårten Boström och Venla Niemi i stället överraskat genom att ta medaljer. Kauppi hoppas nu att hon skulle lyckas hitta rätt form före fredagens medeldistansfinal.