FOTO: LEHTIKUVA

Två skrällmedaljer för Finland

Mårten Boström tog guld i sprintfinalen efter en fem års paus från VM-tävlingarna. Även Venla Niemi lyckades knipa sin första VM-medalj.

Finländaren Mårten Boström gjorde en stark comeback i orienterings-VM efter en paus på fem år. I sprintfinalen i hemma-VM tog han guld efter en väldigt bra prestation och lämnade brittiska Scott Fraser över 17 sekunder bakom sig.

– Det finns nog inget jag kunde ha gjort bättre. Det var nästan min bästa sprintprestation någonsin, säger Boström.

Efter förmiddagens kval förutspådde Mårten Boström, som kom femte i sitt kvalheat, att kvällen skulle vara lättare för honom. Mellan tävlingarna kopplade han av i kallvattensbassängen på den närliggande badinrättningen och fem minuter i det fyra grader varma vattnet verkar alltså ha gjort susen.

– Men jag vet inte ännu hur det känns att ta VM-guld, det är för nytt, säger Boström med ett stort leende.

Bland damerna kan nog ingen påstå att vinnaren i sprintfinalen kom som en överraskning. Den regerande schweiziska världsmästaren Simone Niggli tog sin 21:a guldmedalj, men påstår ändå att medaljvinnandet inte ännu blivit till en rutin.

– Trots att jag tagit flera guld tidigare så känns det lika bra varje gång. Vad som helst kan hända i sprint och jag var nog ordentligt nervös inför tävlingen, säger Niggli, som segrade över tvåan, svenska Annika Billstam, med dryga sju sekunder.

Damfinalens stora överraskning var i stället finländaren Venla Niemi som kom 37,9 sekunder efter Niggli och tog brons.

– Det här är min första VM-medalj, och jag måste nog medge att den kom som en överraskning även för mig själv, säger 22-åriga Niemi.

Niemi har en ganska svår vår bakom sig och blev bara sjätte i förmiddagens kvalheat, men lyckades hitta formen då det verkligen gällde.

– Jag tror att det faktiskt var lättare för mig att lyckas då ingen hade så höga förväntningar på mig. Men visst skakade mina ben och pulsen steg riktigt högt då jag vid starten hörde publiken vråla på stadion, säger Niemi.

Bägge finländska medaljörerna riktade ett stort tack till publiken på arenan i Sotkamo. Över 5000 personer hade samlats på arenan som vanligtvis är hemmaplan för bobollslaget Sotkamon Jymy, och dånet på läktarna var nog det högsta som arenan någonsin skådat. Boström, som även tävlar i friidrott, säger att publiken hjälpte honom i hans prestation.

– Genom friidrotten är jag van med en större publik, så den gjorde mig inte nervös utan var tvärtom till stor hjälp, säger han.

Av finländarna var det bara Marika Teini som inte tog sig vidare från måndagsförmiddagens kval. Hon sprang en bra tid, men tog fel på en kontroll och godkändes därför inte. Merja Rantanen kom andra i sitt kvalheat, men slutade på åttonde plats i finalen efter att hon gjort ett olyckligt taktikbyte mitt i tävlingen. Av herrarna var Tuomo Mäkelä 15:e och Petteri Muukkonen 19:e i finalen.

VM fortsätter i morgon med långdistansfinal, där Minna Kauppi siktar på att ta sin tionde guldmedalj. Av de övriga finländarna ligger även Tero Föhr och Jani Lakanen, som båda knep första platsen i sina kvalheat, bra till inför finalen.

– Inför VM sade jag att Finland ska sikta på fyra medaljer, men att jag personligen är nöjd om vi tar tre stycken. Nu har jag tagit den fjärde, så vi behöver ännu tre medaljer, sade Venla Niemi innan herrfinalen.

Nu fattas enligt Niemi alltså bara två medaljer. Själv tävlar hon nästa gång på torsdag på medeldistans.