Finland tog VM-brons på hemmaplan

Finland lyckades lägga besvikelsen efter semifinalförlusten mot Kanada bakom sig. Laget vände underläge till seger och såg till att avsluta VM på hemmaplan på bästa tänkbara sätt – med medalj.

Finland knep bronspengen i VM genom att besegra Tyskland med 20–19 i Vanda i går. Finland hade hand om bollen största delen av matchen, och Tysklands mål kom främst via långa löpningar.


Jublet i det finländska laget brakade loss med cirka en halv minut kvar att spela av bronsmatchen, då det blivit klart att Tyskland inte mera hinner med en utjämning. Efter slutsignalen rusade hela laget in på planen och utbrast i spontana masskramar.


– Matchen var jämn ända till slutet, så sedan blev det desto mera jubel. Normalt brukar vårt lag vara ganska så sansat, sade försvararen Anu Ruotsalainen.

 

– Denna turnering var väldigt lärorik för mig. Detta är min första säsong inom amerikansk fotboll, och jag spelade ännu inte så mycket, sade Ruotsalainen vars klubblag är Helsingforslaget GS Demons.


Innan matchen klev Ruotsalainen fram och sjöng "Vårt land". Det hade hon gjort redan i gruppspelets sista match mot Kanada.


– Jag hade redan länge haft som en dröm att sjunga "Vårt land" i ett VM, fast jag hade tänkt mig att det skulle vara i ishockey, eftersom det följs av fler. Jag berättade detta för några lagkompisar, de berättade det för lagledaren, och den vägen spred det sig. Jag blev tillfrågad att sjunga innan Kanadamatchen, och innan bronsmatchen var det främst så att det meddelades mig att jag kommer att sjunga igen.


– Det var väldigt fint att sjunga "Vårt land" i en blåvit spelskjorta, smålog Ruotsalainen som har som hobby att göra trubadurspelningar samt att uppträda med en orkester.


Mellan nationalsångerna och avspark utbrast ett kraftigt regn, som dock avtog strax efter att matchen kommit i gång. Regnet lade trots allt sin prägel på matchen, och halvvägs in i matchen missade Finland en rad touchdown-lägen på grund av att bollen slank ur mottagarens händer.


– Bollen blir alltid väldigt blöt då det regnar. Jag blev tvungen att byta handskar och skor mitt under matchen, berättade Anette Bäckman som slet hårt i Finlands försvar och belönades som bästa spelare i sitt lag.

 

USA ändrat till Kanada i ingressen.