Finland och Tiina Salo körde över Spanien. Foto: Lehtikuva.

Spanien chanslöst mot ett starkt Finland

Det finländska laget inledde hemma-VM med en kraftfull insats och lämnade de spanska nykomlingarna poänglösa. Fortsättningen av turneringen kommer trots allt att bli svår.

Finland-Spanien 47–0 (28–0)

Inför hemma-VM var Spanien det största frågetecknet för det finländska landslaget. De spanska spelarna var obekanta för finländarna och den enda erfarenheten de hade av spanjorernas spel var en några år gammal matchvideo. I går kväll då VM inleddes i Vanda verkade finländarna ändå vara på det klara med vad som krävdes för att besegra VM-novisen Spanien.
Vid insparken var det Spanien som anföll, men under sin första anfallstur lyckades spanjorerna inte alls ta sig neråt mot mål. Finländarna övertog anfallet, pressade genast de spanska spelarna starkt mot mål och tog ledningen knappt tre minuter senare med touchdown, alltså ett sexpoängsmål, av quarterbacken Tiina Salo.
Resten av matchen fortsatte i samma anda. Spanien hade problem med sitt anfall och redan efter första perioden ledde Finland med 16–0, trots att det spanska försvaret gjorde sitt bästa för att stoppa de finländska anfallen. Under matchens gång blev de spanska anfallarna allt tröttare och lyckades slutligen inte göra ett enda mål under kvällen.

– Trots de stora siffermässiga skillnaderna var det en hård match. Det var roligt att få spela mot Spanien och det var en bra start på turneringen, säger Salo som även passade fyra av de övriga målen och var en av de bästa spelarna i det finska laget.
– Jag var överraskad över hur bra Spanien spelade, de tacklade hårt och var på alla sätt ett bra motstånd trots att det var första gången de spelade som ett landslag. Jag lyfter på hatten för dem, säger finska lagets chefstränare Jorma Hytönen.

Några mindre fel

I helhet är Hytönen nöjd med Finlands spel och han vill inte peka ut några delområden som laget borde förbättra inom.

– Visst hade vi några små fel i vårt spel och dem måste vi lösa med tanke på nästa match, men överlag spelade laget bra ihop och det ser nog bra ut inför resten av turneringen, säger Hytönen.

Finlands målsättning för tävlingarna är att förbättra från senaste VM då de tog brons. För att ta sig till finalen måste Finland segra över Kanada som de möter på torsdag. Trots att det finska spelet i går såg bra ut, kommer det inte att bli lätt för Finland att vinna över förra VM-finalisten, för att inte tala om USA som garanterat kommer att vara med i finalparet.

– Jag har hört rykten om att Kanada blivit ännu bättre sedan senaste VM, men samtidigt har vårt eget lag också utvecklats under de senaste åren. Hur som helst kommer Kanada att vara ett svårt motstånd, säger tränaren Hytönen.

Det som ändå kan vara till Finlands fördel på torsdag är att kanadensarna vanligtvis spelar med tolv spelare på plan, medan VM-matcherna spelas med endast elva spelare.

– Det kommer att bli intressant att se hur Kanada klarat av att anpassa sig till den förändringen, säger Hytönen.