Day Cruise till sensationsseger

Sjuårige Day Cruise överraskade redan på lördagen som kvalsegrare men vem hade trott att valacken skulle ta hem Stor-Hollola och 110 000 euro i första pris.

Det blev nytt tävlingsrekord, då fyra hästar kastade sig över mållinjen på samma tid 12,2. Även vinnaroddset var det högsta i loppets historia 34,3.

– Det är helt Antti Teivainens förtjänst för jag hade aldrig i mitt liv väntat mig detta. Antti har alltid fått ut det bästa av Day Cruise. Hästen är inte riktigt så snabb men väldigt stark och om loppets gång hade varit en annan, hade han inte vunnit, säger tränaren Markku Nieminen.

Visst var det en fenomenal körning. Från fjärde par inne efter det första varvet hittade Teivainen de perfekta luckorna.

– I den sista svängen tänkte jag att få se om vi över huvud taget får pengar men det här är en sådan häst att man aldrig skall ge upp, berättar Teivainen.

Day Cruise såldes till USA men ägarna köpte honom som 2-åring.

– Jag har hela tiden fått höra att sälj hästen för han kommer aldrig att förtjäna mera än 20 000 euro. Det är en riktig askungesaga, berättar delägaren Petri Wallenberg.

Surprise Lord och Brad de Veluwe tävlade om ledningen. Tuomas Korvenoja har fått namn om sig att aldrig nöja sig med annat. Det blev en vansinnesöppning i 06,0 tempo och hästen hade gett sitt på upploppet.

– De fysikaliska reglerna kom emot, kommenterade Korvenoja kort.

Stor-Hollola loppet för kallblod är voltstart och mycket krävande för hästarna med handicap. Esa Holopainen konstaterade genast att 60 meter för Boker kan vara svårt att ta in. Redan 20 meter orsakar problem men Turoveli lyckades genom att ta ledningen på den sista bortre rakan och höll undan till mål.

– Allt var i spel i den sista svängen men han är uthållig, förklarade kusken Hannu Hietanen.

Korpis fest

Där de bästa hästarna samlas brukar också de övriga loppen hålla hög klass. De i Finland födda treåriga stona hade en chans till första priset 10 000 euro. Pekka Korpi hade igen många hästar i loppet men själv är han sjukskriven sedan tre månader tillbaka efter en axeloperation.

– Bättre kunde det ha gått och jag är väldigt kritisk när framgångarna lyser med sin frånvaro, säger Pekka Korpi som själv ville köra men inte fått lov av läkaren.

Nu vann i varje fall hans tränade Bwt Hard As A Rock från andra par ute och den andra segern kom i Hambon med hingstar och valacker. Express Duo var i klass för sig och Janne Korpi hade god tid att vinka till publiken. Båda gjorde nytt tävlingsrekord.

– Jag hatar att förlora. Jag var lite rädd för Cauldron Web som var snabbast från start. Hoppas Express Duo lugnar ner sig litet för det är fråga om ett verkligt framtidslöfte, säger Janne Korpi - bättre känd som snowboardstjärna.

Ännu en tredje seger gick till stall Korpi. Diamond Duo vann fyraåringsloppet för i Finland födda varmblod. Det hjälpte när stallchefen sade sin åsikt.