Honka utnyttjade Walléns misstag

HJK-målvakten Ville Walléns jättetavla kostade gästerna segern då Honka slog storebror i kampen om huvudstadsregionen.

Honka-HJK 1-0 (1-0)

Honkas seger var välförtjänt trots att matchens enda mål var minst sagt snopet för HJK. Mathias Lindström passade bollen bakåt till målvakten Ville Wallén som lyckades klåpa in lädret i eget mål.

– Nå, det var nu var det var. Onödigt att analysera dess mera. Synd att ett sådant mål ska avgöra en derbymatch. Alla gör vi misstag och det fanns nog spelare som gjorde flera missar än Wallén på plan. Det bara syns tydligare när målvakten gör misstag, säger HJK-tränaren Sixten Boström som åtminstone till det yttre verkade ta förlusten – som innebar att VPS gick förbi i tabelltoppen – rätt lugnt.


– Jag är inte nöjd med vårt spel, vi kom inte upp till vår egen nivå. Vårt försvar fungerade bra men i anfallet saknades skärpa. De riktiga målchanserna var ytterst få och koncentrationen var inte den bästa i anfallszonen.


Några halvdana chanser till utjämningfick HJK i slutet av matchen men de riktigt läckra situationerna lyste med sin frånvaro. Överlag kändes Honka mera samspelt och 2-0 var närmare än 1-1. HJK höll visserligen boll mera men det blev lite Barcelonafenomen över det hela: det vill säga det FC Barcelona som bara sågar av och an utan att komma till skott, inte det FC Barcelona som mal sönder vilket försvar som helst och skjuter in tennissiffror.

– Det fanns inte många lägen att göra mål. Båda lagen spelade tätt och försvarade hårt. Framåt var vi inte på topp men i försvaret spelade vi nästan felfritt. Trots att vi vann på ett turmål så gjorde vi ändå en bra match, säger Honkatränaren Mika Lehkosuo.


Två av drabbningens publikvänligaste spelare bar bägge nummer 17 på ryggen. HJK:s Nikolai Alho och Honkas Moshtagh Yaghoubi. Alho fick matchens första goda målchans efter en finurligt spelad hörna men skottet gick klart över. 20-åringen hörde till ljuspunkterna i ett för dagen blekt HJK, även om han tappade det bästa krutet till andra halvlek. Yaghoubi, bara 18 år gammal, var ett ständigt orosmoment för HJK-försvaret.


Bägge två är snabba, kvicka och skickliga spelare som bra kan komma att utgöra mittfältstommen i framtidens finländska landslag. Till denna ensemble hör naturligtvis också 18-årige Joel Pohjanpalo som i början av andra halvlek byttes in i stället för Alho.