Backlunds dubbelnolla räckte inte till seger

Lagkapten Henrik Ehrnrooth var både nöjd och besviken efter att Finland slutat tvåa i gårdagens lagtävling. Danmark var för svårt den här gången och åkte i väg med segern.

Det unga danska hopplaget briljerade på Dals ridstadion och red hem guldmedaljerna före Finland på silverplats i de nordiska och baltiska mästerskapen. Danmarks totalresultat efter två omgångar var 8 felpoäng medan Finland hade 12. Estlands lag samlade 24 felpoäng.


– Efter lördagens fina resultat i den individuella tävlingen hoppades vi förstås på guld, men inte vågade vi riktigt räkna med det, för vi har ett mycket ungt och oerfaret lag här och i en lagtävling kan alltid vad som helst hända. Det blev en bra och spännande tävling och våra ryttare red mycket väl, tackade lagkapten Lars Pedersen sina adepter.


Lördagens bronsmedaljör Mette F Henriksen red med Champ-Champion en fin dubbelnolla, Christoffer Lindenberg och Cassus tog sammanlagt en rivning på de två varven. Individuella silvermedaljören Sofie Bogelund hoppade första varvet felfritt med Skovbakkegaards Cisi. När hon som lagets ankare skulle rida andra varvet var tävlingen redan avgjord och Danmark hade tagit guldet, så hon kom inte alls in på banan.


Finlands Sanna Backlund inledde flott med en felfri runda med sin Wiseguy. Mikael Forstén och Evli Nandele petade lite oturligt ner bommen på det allra sista hindret och detsamma gjorde Rosa Ruutsalo med Whisper. Hanna Tardiveau hade valt Winola till lagtävlingen och rev denna gång tre hinder.


På andra varvet fortsatte Backlund och Wiseguy i suverän stil och red åter felfritt. Detsamma gjorde Forstén med Nandele medan Ruutsalo och Whisper igen petade ner en bom.

Tardiveau rev ett hinder i början av bana, varefter hennes resultat inte längre kunde förbättra Finlands ställning. Hon valde att avbryta, i synnerhet som hon hade tappat glasögonen på det andra hindret.


Lagkapten Henrik Ehrnrooth var både nöjd och lite besviken.


– Det var en bra tävling, men hade förstås varit ännu bättre om Sverige och Norge hade deltagit med lag. Vårt mål var att vinna guld, vilket var nära. Vi hade lite otur på det sista hindret. Men glädjande är att hoppningen nu har en bredare bas här i Finland, för vi hade ju också ett lag samma helg i nationshoppningen i polska Sopot, vilket är unikt. Jag hoppas att inställningen bland våra hoppryttare efter detta blir ännu positivare till lagtävlingar, för det är den bästa formen att föra sporten framåt, menade Ehrnrooth.