Tardiveaus toksatsning höll

Finlands Hanna Tardiveau galopperade i mål som segrare och vann det individuella NM-guldet på Dals ridstadion.


Tardiveau var först ut i den avgörande omhoppningen och fick publiken att kippa efter andan då hon efter en sned anridning till det andra hindret mer eller mindre plöjde igenom det.

- Jag tänkte att där gick guldet, men  bestämde mig för att gasa på för fullt resten av banan, berättar Tardiveau om sina tankar. Taktiken höll, för även Danmarks Mette F. Henriksen misslyckades i samma sväng med en vägran och tidsfel som följd, vilket räckte till en bronsmedalj. Sista ryttarinnan Sofie Bogelund rev ett hinder i slutet av banan men kunde inte slå Tardiveaus tid, så hon fick nöja sig med silver.

- Prinz Clintus är en härlig häst, mitt livs kärlek. Hingsten har en enorm kapacitet och otrolig kraft i avstampet, så 140-klasser är rena barnleken för honom.

Men det var en bra inkörning efter en tävlingspaus på tre månader. Naturligtvis kom jag hit för att vinna, men det här är inte säsongens huvudmål utan snarare träning. GP-serien är viktigare och jag hoppas på att få starta på Olympiastadion i höst, säger Tardiveau, som efter Finnderbysegern i Ypäjä och NM-guldet i Helsingfors nu lastar sina hästar i bilen och kör hem till Uleåborg.

- Där väntar trädgårdsarbete, småler hon.

Bra finländsk insats

Tardiveaus framgång backades upp av Pinja Immonen med Ziness, Marina Ehrnrooth med Charlet Orchidée och Mikael Forstén med Evli Nandele på platserna fem, sex och sju, samtliga med en rivning på grundbanan. I dagens lagtävling startar Tardiveau, Forstén, Sanna Backlund och Roosa Ruutsalo. För Tardiveau blir det hennes första nationshoppning.

- Jag vet inte ännu vilken häst jag skall rida, Priz Clintus eller derbyvinnaren Winola. Clintus har redan gått tre banor och det är två varv i morgon, så kanske det blir Winolas tur att jobba. Jag vill ju gärna rida ett bra resultat inför hemmapubliken, säger hon. 

Kanerva besviken

Det blev ingen gyllene avslutning för Emma Kanervas tävlingsturné i Finland. I den individuella dressyrfinalen var hennes Sini Spirit spänd som en fiolsträng och gjorde flera små fel, vilket resulterade i en sjätte plats.

- Naturligtvis är jag besviken, i synnerhet som jag så gärna ridit väl inför hemmapubliken, men sånt händer ibland. Jag kände redan när jag red in på arenan att Spirit var spänd och jag hade händerna fulla med att hålla hästen i skinnet ända till sista hälsningen, sade Kanerva.



Söndagens NM-program i Dal:
 

13.00, Nationshoppning, lagmästerskap 140 cm, 2 omgångar

Övriga klasser:

08.00 internationell hoppning 130 cm
10.00 internationell hoppning 140 cm
15.45 internationell unghästhoppning, final 125 cm.