Sillanpää vill avsluta landslagskarriären med seger

Då gruppsegern redan är säkrad kan laget koncentrera sig på att ge en bra avskedspresent åt kaptenen Tommi Sillanpää som spelar sin sista match i landslaget på lördag.

Lördagens match mot Cypern saknar betydelse för det finländska laget. Men för lagkaptenen blir det en speciell kväll i Kyrkslätt. Tommi Sillanpää sätter punkt för sin långa landslagskarriär efter sin 119:e landskamp. Men att få den lugna, anspråkslösa och analytiska mittsexan att berätta vad han gjort för finländsk handboll eller hur han tror att publiken kommer att minnas honom efter 17 år i landslaget är omöjligt.


– Det måste du fråga någon annan, säger han och tittar ner i bordet.


Tommi Sillanpää kan ses som något av den sista mohikanen i det blåvita landslaget. Han är den sista 70-talisten i laget och den sista av de aktiva som spelat med nuvarande tränaren och levande legenden Mikael Källman.


– Han gjorde sina sista matcher i landslaget då jag spelade mina första landskamper, minns Sillanpää.


Sillanpää hann vara med under det som var något av en guldålder för landslaget. Med spelare som Patrick Westerholm, Teddy Nordling, Marcus Sjöstedt och Björn Monnberg i laget var man nära att ta sig vidare från kvalet då man förlorade med minimal marginal i dubbelmötet med Tjeckien.


Efter det har veteranerna lagt av en efter en, landslaget har tappat en hel del i storlek och i nivå.


– Vi hade ett rätt bra lag då och om man ser på spelarna på nio meter så var vi betydligt större då än nu, minns han.


– Det har varit en trevlig resa och jag har sett mycket och fått uppleva många saker i landslaget. Ett tag såg det riktigt bra ut och vi var riktigt nära.


Men Sillanpää vill varken lyfta fram något speciell landskamp – varken i positiv eller i negativ bemärkelse.


– Vi spelade väl några bra matcher mot riktiga topplag, nöjer han sig med att säga.


Då det blir tal om spelare han kommer att minnas då han som pensionär sitter tillbakalutad i soffan och tänker tillbaka på den långa landslagskarriären skiner han upp.


– Sebastian Aarnio är nog en sådan spelare. Munnen gick ju i ett på honom. Och så förstås Fredrik Udd. Det var lite samma sak med honom, säger han med ett brett leende.


– Förr fanns det lite fler som höll låda hela tiden än vad det finns i dag. Nu är det rätt mycket tystare då laget samlas.


Han säger att det fortfarande finns en del spelare i landslaget som gillar att skämta och showa. Men det är lätt att se att ingen i dagens lag har riktigt samma glimt i ögat som just Aarnio och Udd hade under sin tid i landslagsdressen.


– Det behövs nog sådana spelare i ett lag.


– Men man klarar sig också bra utan dem, lägger han snabbt till.


Beslutet att lämna landslaget har sakta vuxit fram och det har sist och slutligen inte varit speciellt svårt för Sillanpää att bestämma sig för att avsluta landslagskarriären.


– Jag har funderat på det redan några år. Jag har varit med sedan jag var 18 år gammal så det börjar ju nog vara tid att lägga av nu, säger den i dag 35-åriga Sillanpää.


Svaret på varför han väljer att lägga av nu kommer på ett typiskt sätt för Sillanpää. Han ler sitt något sneda leende och tittar sedan upp.


– Det är väl för att jag är gammal, säger han skämtsamt.


Då Sillanpää lämnar landslaget efter dagens match mot Cypern är föryngringsprocessen i laget fullbordad. De "gamla" spelarna är borta och nu är det de yngre som ensamma ska bära Finland in i framtiden och ta sikte på att så småningom knappa in på försprånget de stora länderna har.


– Jag tycker läget ser bra ut för finländsk handboll. jag har ju inte sett så mycket av finländska spelare på sistone utöver landslagsträffarna, säger Sillanpää som lämnade HC Dennis och Finland för spel i Tyskland för åtta år sedan.


– Men jag har hört att det finns bra spelare på kommande och det ger hopp. Det är svårt för Finland att ta sig till ett slutspel vid något skede, men det ska nog gå.


Och den dagen då landslaget tar sig till ett EM eller VM får Sillanpää ändra på sina planer.


– Då gör jag comeback, säger han.

 

Finland–Cypern spelas i Varuboden Areena i Kyrkslätt med start klockan 17.30 på lördag.