Foto: Ulla Lindgren Fagerholm

Lugn resa hem till NM

Det har gått tre år sedan vår i Tyskland bosatta OS-dressyrryttarinna Emma Kanerva senast tävlade hemma i Finland. Då red hon hem FM-guldet med Sini Spirit. I helgen siktar paret på att vinna NM-guld på Dals ridstadion under Masters -tävlingarna.

Emma Kanerva kom till Finland på en tvåveckors turné med tre hästar.

– Visst är det en lång resa, men hittills har den nog varit värd allt besvär, säger Kanerva.

Resan inleddes för två veckor sedan i Tyskland.

– Jag gjorde resan avsiktligt lugnt och långsamt med två övernattningar, för i synnerhet Sini Spirit kan ibland stressad av resandet och dricka dåligt och magra. Men nu gick allt bra och väl framme i Hyvinge marscherade Spirit in i stallet på Erkylä som om det är hans andra hem.
Efter några dagars vila på Erkylä gick resan vidare till Ypäjä, där Kanerva sopade bordet på Prix St Georges och Intermediate I -nivå. Den första klassen vann hon med Fiaro Lacendos och blev andra med Sini Solina medan placeringarna blev omvända dagen därpå. Turnén avslutades med seger i friprogrammet med Fiaro. Där var Solina lite väl sprallig och fick nöja sig med plats sju.

– Det är roligt att tävla hemma igen. Båda hästarna gjorde några små missar men också väldigt fina avsnitt i sina framträdanden. Speciellt glad är jag över Solinas första seger på denna nivå. Hästen är nu tio år, men vi har fått skynda långsamt för hästen har varit skadad. Tid och tålamod har varit principen, och nu börjar också bytesserierna falla på plats. Fiaro Lacendos är nu nio år och jag har haft hästen till utbildning sedan den var fyra. Senare i sommar hoppas jag kunna debutera i en kort GP-klass i Tyskland.

Med Sini Spirit startade Kanerva inte i Ypäjä även om hästen var med där för några träningsritter. Men i Helsingfors deltar paret.

– Vår första start blir fredagens Grand Prix -klass, där även det nordiska lagmästerskapet avgörs. På lördag rids det individuella mästerskapet i friprogrammet till musik. I Ypäjä var det mer gymnastiska övningar och i början av denna vecka har vi tränat på rörelser ur GP-programmet.

– Jag siktar på att ta medalj, säger Kanerva lugnt.

Enligt Ryttarförbundets sportdirektör Aki Ylänne är Emma Kanerva, Stella Hagelstam och Alexandra Malmström bas för det finländska laget medan landslagstränare Emile Faurie efter dagens sista träningar avgör om den fjärde platsen går till Elisabeth Ehrnrooth, Annu Meller eller Kira Kanerva. Givetvis kan hästarnas dagskondition ännu föra med sig förändringar.

I hoppning är de starkaste lagkandidaterna Sanna Backlund, Janna Huhtanen, Mikael Forstén, Roosa Ruutsalo och Joonas Oranta med Pinja Immonen och Hanna Tardiveau på reservlistan. Lagets utses efter lördagens individuella tävling.