Jalonen hyllar Raanta

Finlands chefstränare Jukka Jalonen prisar Antti Raantas insats mot Slovakien, men vägrar att yppa något om fortsättningen. – Raanta gjorde en hisnande match, säger han.

 

Slovakien dominerade fullständigt den första perioden, men tack vare Antti Raantas storspel lyckades Finland hålla ut och mer eller mindre oförtjänt gå upp i ledningen genom Juhamatti Aaltonen.
– Raanta höll oss vid liv i den första perioden, men vi bättrade på i den andra perioden, säger Jalonen som hyllar landslagsdebutantens insats.

Raanta: gör sin debut i landslaget i VM, inför tolvtusen supportrar i Hartwallarenan – och håller nollan. Smakstart är väl en rejäl underdrift.
– Landslagsdebuten kunde väl inte ha gått bättre än det här. Raanta gjorde en hisnande match, säger Jalonen.
– Han hade bra flyt, gjorde några bra räddningar i första perioden och fortsatte därifrån.

Joni Ortio övertygade i EHT-turneringen i Tjeckien inför VM,  men släppte tre mål mot Tyskland. Just nu känns Raanta som den hetare av Finlands två målvakter, men Jalonen vill inte yppa någonting om marschordningen.
– Vi har ett system för det, säger han fåordigt. 

Finlands första kedja, med Juhamatti Aaltonen, Janne Pesonen och Petri Kontiola gjorde en hyfsad match. Men trion var den enda som kunde skapa någonting alls i offensiv väg.
– Den kedjan kan förstås inte göra alla mål i fortsättningen, utan någon annan måste också kliva fram, säger Jalonen.
Lauri Korpikoski debuterade i Finland VM-lag mot Slovakien. Men han var klart jetlaggad och lyckades inte lyfta den andra kedjan.
– Det var bättre med tanke på fortsättningen att han spelade nu, än att han hade spelat först på måndag, säger Jalonen.