Mikael Forssell gjorde säsongens första mål för HJK. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva.

HJK segrare i premiären – ”Den satt där den skulle”

- Jag har spelat med Tuomas Peltonen i många år och vet att hörnen är hans svaghet. Frisparken satt där den skulle. Det säger Rasmus Schüller som definitivt punkterade Honkas dröm om att få med sig något i poängväg från hemmapremiären.

Honka-HJK   0–2 (0–1)

Inför matchen fanns det några frågor gällande de regerande mästarna. Skulle Teemu Tainio hålla ihop spelet, skulle Mikael Forssell näta och skulle Tapio Heikkilä ta tag i defensiven? Svaren på alla frågor är ja och då den stora frågan inför matchen, den om HJK skulle vinna, också fick ett jakande svar måste premiären betecknas som tämligen lyckad för HJK.
Ordföranden Olli-Pekka Lyytikäinens glädje går inte att ta miste på där han kramar om Schüller efter match.

– Resultatet var verkligt bra och vi är nöjda, säger Schüller.

HJK fick en drömstart då Forssell i matchminut åtta satte 0-1. Då hade Honka haft en trippelchans strax före. Ville Wallén stod dock för tre fina parader. Mål där och Honka kanske kunde ha haft något att säga till om.

– Vi hade våra chanser i första halvlek. Men någon slutspurt fick vi aldrig i gång. Jag måste väl hoppas och tro att vi snart hittar rätt. Den här matchen påminde väldigt mycket om den första matchen mot TPS, säger Honkas tränare Mika Lehkosuo.

Ingen stormatch

Någon höjdare fick inte de drygt 3000 på Hagalunds byggställningar inte bevittna. Vårmatcher är alltid lite vanskliga och underlaget, som var klart godkänt sett till årstiden, innebar vissa begränsningar rent spelmässigt sett.
Ska man hitta något negativt i HJK:s spel är det kvaliteten på passningsspelet och det rätt obefintliga kantspelet där både Erfan Zeneli och Demba Savage får se sig i spegeln. Kantspelet har ju i många år varit ett av HJK:s absoluta segervapen.

- Det finns säkert saker som vi kan göra bättre men helt missnöjd kan jag ju inte vara då vi vinner och gör det mesta rätt bra, säger Boström.

Forssell gjorde mål men i övrigt fick ”Miklu” alltför få bra bollar att jobba med. Luftpastejer är kanske inte riktigt rätt melodi om han ensam ska slåss mot fyrtorn som Meite och Rexhepi.

– Miklu gjorde det bra. Alla frågor om mina ”gamla” gubbar ännu orkar fick väl ett svar nu. Både Tainio och Forssell var utmärkta.

Mika Väyrynen kom inte till spel då han går småskadad så en av ”gubbarna” saknades. Mot Honka behövdes han inte även om hans passningssäkerhet och rätlinjighet säkerligen hade kommit väl till pass på det svårbemästrade underlaget.

– Det var svårt att lira som vi ville. Underlaget var både trögt och tungt. Jättesvårt att slå de passningar som vi normalt är ute efter. Det var så tungt att bensinen faktiskt tröt lite mot slutet, säger Schüller som trots alla namnstarka nyförvärv visade att han också i år är spindeln i nätet i HJK.

Den största frågan inför premiären var väl ändå: Ser HJK ut som den hetaste mästarkandidaten? Svaret är ja. För det är inte vidare bra nyheter för konkurrenterna att HJK efter en ganska medioker insats slår Honka så pass klart som laget ändå gör.
Och något säger mig att Klubis passningstempo är betydligt bättre hemma på konstgräset mot MYPA om sex dagar.