Hanne Ojanperäs (t.h) PK-35 inledde säsongen med seger. Foto: Lehtikuva / Jussi Nukari.

Inget mästarmålskytte i premiären

PK-35 har tre raka FM-guld i prisskåpet. I går inledde Vandalaget säsongen mot nykomlingen GBK. Inne i straffområdet finns gott om utrymme att bättra på för mästarna.

PK-35-GBK   5–1 (2–1)


En talande bild för premiären i Myrbacka: Under sista kvarten prickade PK-35 in tre bollar. Ändå var det bara en bråkdel av chanserna som förvaltades.
Hanne Ojanperä, som nickade in 4–1 från sex meter innan hon byttes ut, håller med om att krutet var lite vått.

– Vi gjorde deras målvakt bra. Vi måste skärpa till oss i avsluten, för vi hade många chanser. Jag hade också problem att få dit bollen, men till slut fick jag utdelning.

Ojanperä kom till PK-35 i vinter. De senaste säsongerna har hon lirat i Karlebylaget KF-10 – GBK:s stadsrival. Hon medger att det var en extra skön känsla att trycka dit gårdagens motstånd.

– Det kändes bra hela dagen, och det var kul att få möta ett Karlebylag. Det blir ju några matcher mot lagen därifrån i sommar.

Tuff förberedelse

Att gå till PK-35 är ett steg framåt i karriären. Vandalaget har dominerat de senaste säsongerna och vill nog ha ett ord med i guldsnacket den här säsongen också.
Under försäsongen har PK-35 mött pojklag och tufft dammotstånd – bland annat regerande svenska mästarinnorna Tyresö. I går blev det problem då laget själv skulle skruva upp farten mot ett klart sämre motstånd.

– Det märktes speciellt i första halvlek. Vi stressade och slog bort massor av passningar. Efter paus klarade vi av att bygga upp rejäla anfall. Jag tror att de där träningsmatcherna inför säsongen kommer att hjälpa oss mycket framöver. Vi är vana att spela i ett snabbare tempo, säger Ojanperä.

För gästerna var premiären den första matchen på liganivå i modern tid. GBK:s tränare Håkan Nyman var nöjd trots förlusten.

– Det syns att vi är vana vid ett lägre tempo, men ge oss några matcher så blir det bättre. Nu kunde de byta några spelare och öka trycket. En sådan bänk behövs för att kriga i täten. Där är inte vi.

Seger för Honka - oavgjort för Klubi

De regerande bronsmedaljörerna i damligan, HJK, fick ingen drömstart på säsongen. Klubidamerna mötte Kokkola F10 på hemmaplan men fick nöja sig med oavgjort med 2–2. Gästerna tog ledningen genom tvåmålsskytten Eva-Susanna Dahlmars. HJK:s fullträffar gjordes av debutanten Vera Saastamoinen och Iida Muinonen.
Honka tog däremot en full poängpott mot TPS. Länge stod spelet 0–0 men blixtmål av Anna Auvinen och Kati Hakala bröt Åbolagets ryggrad. Honka segrade med 2–0.
Honka och PK-35 fortsätter poängjakten på torsdag medan HJK möter ÅU nästa lördag.