Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Mäkäräinen nia i snöyra i Sotji

Kaisa Mäkäräinen kom nia i världscupsprinten i Sotji. Mäkäräinen bommade tre skott i tävlingen på 7,5 kilometer men skidade starkt i tungt före. Hon förlorade 49,1 sekunder till täten. Tävlingen inleddes i tjock dimma och snöyra.

– Ganska exotiskt väder, sade Mäkäräinen med ett skratt.

– Som tur är försvann dimman under tävlingen, men snön var som klister. Försökte man åka förbi vid sidan om någon kom man ingenvart. Så det gällde bara att skrika att man vill förbi och hoppas att den som var före gav plats.

Mäkäräinen var förkyld i början av veckan, men på lördagen var stämman redan klarare.

– Det kändes mycket bättre i dag, jag är bara lite täppt. Näsan rinner inte som en kran längre.

Polskan Magdalena Gwizdon vann tävlingen före slovakiskan Anastasiya Kuzmina och norskan Tora Berger som redan säkrat världscupsegern.
Mäkäräinen föll tillbaka till en femteplats i världscupen, men ligger bara åtta poäng efter Andrea Henkel, trea.
Men Mäkäräinen spänner sig inte längre för hur det går i världscupen då Berger och vitryskan Darja Domratjeva säkrat tätplaceringarna. Det var kanske därför stämningen var så avslappnad efter tävlingen. Skratten ekade då skidskyttarna och servicepersonalen kämpade om vem som skulle få choklad.

– De där äter all choklad. Vi försöker tanka med choklad, men servicekillarna äter allt, förklarade Mäkäräinen leende skriken och skratten i bakgrunden då FNB nådde henne per telefon.
Efter söndagens stafett fortsätter – och avslutas – världscupen i Chanty-Mansijsk.

Fourcade vann igen

Precis som i torsdagens tävling på 20 kilometer vann fransmannen Martin Fourcade skidskyttesprinten, på herrsidan i de blivande OS-spåren i Sotji. De gulbågade glasögonen i pannan, blicken fast, och inga bommar – den redan klara världscupvinnaren – nu också sprintcupvinnare – visade klass och var 42 sekunder före tvåan Jevgenij Ustjugov, Ryssland. På tredje plats slutade norrmannen Henrik L'abée-Lund.
Jarkko Kauppinen kom 63:a, Ahti Toivanen 77:a och Mika Kaljunen 93:a.