Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Arhinmäki: Brottningen hade falska förhoppningar

Brottningens ovilja att förnya sporten är orsaken till att Olympiska kommittén vill slopa brottningen från OS. Det anser kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki (VF). Arhinmäki hoppas att brottningen stannar kvar i OS när IOK fattar sitt slutgiltiga beslut om det i september.

– Internationella brottningsförbundet (Fila) har inte tagit IOK:s krav på allvar. IOK har satsat på grenar med ett stort och allmänt intresse, sade Arhinmäki under en medieträff i Helsingfors på torsdagen.

Ministern anser att man inom brottningen invaggat sig i falska förhoppningar om att en gren som alltid varit i OS också fortsätter vara med.

– IOK:s verksamhet är ganska långt från det olympiska idealet. De tittar på sponsorpengar och tittarsiffror.

Arhinmäki tycker dock inte att det är dåligt att nya grenar får vara med i OS.

– Det är intressant att se hurudana grenar som får OS-status i framtiden, sade Arhinmäki och nämnde skateboardåkning och parkour som exempel.

– När man i spårvagnen åker förbi Djurgården (idrottsplan i Helsingfors) är det inte många som springer eller kastar men skateboardparken är fullsmockad från morgon till kväll.

Men Arhinmäki betonar att brottningen vid sidan av friidrotten varit en av Finlands stora grenar i sommar-OS.

– Ur finländsk synvinkel hoppas jag att den stannar kvar i OS. Nu är det intensiv lobbying och det snabbt som gäller för brottningsförbundet.

Under medieträffen presenterades även en mellanrapport av en undersökning om idrottarnas livsöden som Undervisnings- och kulturministeriet finansierat. Man beställde studien med utgångspunkt i intervjuer med 96 idrottare eftersom idrottarintervjuerna som toppidrottens förändringsgrupp gjorde hade stora brister. Bland annat dokumenterades inte intervjuerna på något sätt.

– I det här avseendet konstaterade vi att det här inte går för sig och satte igång den här studien, sade Harri Syväsalmi som är verksam i förändringsgruppen.

– Uppföljningsgruppen tyckte att det här var det tråkigaste exemplet på amatörmässigt handlande.

Arhinmäki var också besviken på en del av förändringsgruppens tillvägagångssätt.

– Där fanns mycket gott men också mycket som inte gjordes. Man måste ta lärdom av det här om hur en sådan här process byggs upp.