Pasi Räsänens (t.v) Sport möter Jokipojat i kvartsfinalskedet.

Efterlyses: Nytt kvalsystem i Mestis

Sport går in som regerande mästare i Mestisslutspelet. Vasalaget har siktet inställt på spel i FM-ligan. Samtidigt vill tränaren Pasi Räsänen se en förändring av kvalet.

Tre av de fyra senaste säsongerna har Sport lirat kval mot FM-ligans jumbo. Det har blivit tre förluster för Vasalaget. En gång – våren 2009 mot Ässät – var Sport en ribbträff från att ta steget upp i ligan.
Kvalsystemet, en matchserie i bäst av sju matcher mot jumbon, har stötts och blötts otaliga gånger. Sports tränare Pasi Räsänen säger att han vill se en förändring.

– Jag är för en kvalserie med fyra ligalag och två Mestislag. Det skulle ge intressanta matcher och dra publik. I fjol gjorde Ilves ekonomisk vinst på att spela kval mot oss.

I januari avslöjade Veikkaaja att åtta av lagen i FM-ligan är emot det nuvarande kvalsystemet. Samtidigt drogs en ny diskussion om en stängd liga i gång.

– Det är ligalagen som brottas med ekonomiska problem som är emot. Mestis är en viktig serie och det här vore att dra undan mattan, säger Räsänen.

Vad skulle det innebära om ligan stängs?

– Det skulle vara ett enormt bakslag. Spelmässigt knappar Mestis hela tiden in på FM-ligan. Finländsk ishockey tappar mycket på ett sådant beslut.

Sedan nuvarande TuTo-tränaren Juhani Tamminens tid i Vasa har drömmen om ligaspel präglat Sport. Supportrarna är högljudda och stämningen i ishallen är på liganivå.
Räsänen säger att det finns ekonomiska muskler att kliva upp om Sport går hela vägen i vår.

– Det finns en annan budget som vi kalkylerar med om vi stiger, men det är långt dit. Ilves är tuffa och i ett kval är ligalaget alltid favorit.
– Men vi lever här och nu. Slutspelet kommer att bli tufft.

Sport inleder slutspelet mot Jokipojat från Joensuu. Vasalaget, som har varit enormt skadeskjutet under vintern, saknar en handfull spelare just nu.
På grund av skadorna finns även många frågetecken kring Sport.

– Vi måste höja oss, men vi har spelare som vet hur det är att gå långt i slutspelet, säger Räsänen.

Den största förhandsfavoriten är ändå Jukurit. S:t Michel-gänget hade grepp om grundserien hela vägen.
Tränaren Jarno Pikkarainen försöker tona ner favoritskapet.

– Vi är ett av lagen som kan vinna, men alla som spelar i slutspelet går för guld. Det är långt till ett ligakval och det är onödigt att prata om det innan vi är där, säger han.

I Åbo har Juhani Tamminen skakat liv i TuTo. Laget slutade tvåa i grundserien. Trots det tar Solkungen inget förgivet inför slutspelspremiären mot Peliitat.

– Mestis handlar om millimetrar. Det är dagsform och mental styrka som avgör. Vi måste se till att ha marginalerna på vår sida.

Den kontroversielle Tamminen avslutar med att hålla med Räsänen i fråga om kvalsystemet.

– Det är dags att sätta hårt mot hårt. En kvalserie skulle utveckla ishockeyn.