Timo Seppälä. Foto: Lehtikuva.

Expert: "Tester" i KHL är hälsokontroller

Då ishockeylagen i ryska KHL testar sina spelare är det inte frågan om dopningstester, anser direktör Timo Seppälä på Finlands antidopningskommitté, ADT. Han använder hellre ordet hälsokontroll.

Han har inga förstahandsuppgifter om det aktuella fallet inom ishockeyn, eftersom ADT inte kontaktats officiellt.

– Klubbarna kan utföra vissa hälsokontroller av sina spelare och det är nog vad som har hänt i detta fall också, säger Seppälä.

Om klubbarna tar till exempel blodprov behandlas de sannolikt på något lokalt sjukhus eller laboratorium. För att internationella antidopningsbyrån Wada ska kopplas in krävs det ett positivt prov på ett laboratorium som är godkänt av organisationen. I så fall skulle ADT kontaktas automatiskt om en finländsk idrottare testar positivt.

– I hälsogranskningar tas det inte heller några A- och B-prov. Man har tagit ett urinprov som mycket väl kan ha varit positivt. Två veckor senare har man tagit ett nytt prov, som varit rent, säger Seppälä.

Två finländska KHL-spelare misstänks ha haft cannabis i blodet då de testats av sin klubb. Trots det deltog de i hemma-VM i våras. Seppälä betonar att vanliga laboratorier inte klarar av att göra några heltäckande dopningstester. Till exempel bloddopning med epo och anabola steroider är så svåra att hitta att det lyckas bara på de 33 laboratorier som Wada godkänt. KHL-lagen har knappast tillgång till dem.

– Det är frågan om en hälsokontroll, på samma sätt som på många arbetsplatser eller i trafiken, när man undersöker om någon tagit narkotika, säger Seppälä.

Om speciella snabbtest använts är trovärdigheten lägre.

– Snabbtest är såna som polisen kan göra i trafiken. I dem kan det ändå uppstå fler falska positiva än riktiga positiva resultat, säger Seppälä.


Hakkarainen bekräftar
Läkaren Harri Hakkarainen har jobbat i KHL och är för tillfället anställd av Finlands olympiska kommitté. Han bekräftar Seppäläs utsagor om att KHL-klubbarna inte gör några egentliga dopningstester. Övriga tester är däremot vardagsmat.

– Det är frågan om hälsovård och tester som görs året runt, säger Hakkarainen.
– Jag har inte hört om att klubbarna skulle utföra tester där man söker efter något speciellt ämne, säger Hakkarainen.

Han jobbade som fystränare i Metallurg Magnitogorsk 2009–2011.

– Där är det noggrant fastslaget vilka prov – EKG, ultraljud på hjärtat, blodprov – som ska tas före säsongen, under den och efter säsongslutet. Jag har inte hört att man tagit urinprov i testsyfte, säger Hakkarainen.

Han har inte följt de senaste dagarnas diskussion så noggrant.

– Folk som inte har någon aning talar och använder termer som inte ens är i närheten av att vara rätt, säger Hakkarainen.