Pekka Koskela vann 500 m i Nagano./Lehtikuva

Koskela tog segern i Nagano

Pekka Koskelas återhämtning efter lårskadan i november gick perfekt. På lördagen vann han både 500 och 1 000 meter i världscupen i Nagano. Koskela steg till etta i världscuperna på båda distanserna.

Koskela fick en slitning i låret i Heerenveen i mitten av november. Men rutin, en sakkunnig stödgrupp och tålamod hjälpte finländaren i återhämtningen.
Segertiderna var 34,64 (banrekord) respektive 1.09,52.

– Japanerna hade fått bra grepp på isen, och pappa (Markku) och Pasi (Koskela) fick också ett bra grepp på skridskobetten.
Koskela hade besökt bland andra ortopeden Ilkka Tulikoura och massören Ari Orava. Fysiktränaren Teemu Rauhala hade i sin tur hjälpt med träningen för det skadade benet.
Koskela fattade det slutliga beslutet om att ställa upp på 500 meter först efter uppvärmningen i Nagano. Sedan funderade han ännu ett tag på 1 000 meter.
– Jag fick ta mig en funderare på om det är vettigt. Vi övervägde riskerna och möjligheterna och jag beslutade ställa upp också på 1 000 meter.

1 000 tunga meter

Koskela vann säsongens första 500 meter i Heerenveen och var tvåa på 1 000 meter. I den tredje starten skadade han sedan benet. I Nagano var det första gången han vann båda distanserna samma dag, på samma bett och utan några som helst problem.
Koskela accelererade 100 meter på goda 9,67 och gjorde ett balanserat lopp.

– Innerkurvan gick bra, åklinjerna var bra och jag kunde åka aggressivt i ytterkurvan.

Dagens andra lopp kallade han tungt efter det långa uppehållet.

– Jag hade nog rekordmycket mjölksyra i benen i slutet av tävlingen. Trots det kunde jag åka ganska bra på de "träklabbarna" också under de sista 200 metrarna, sade Koskela.

Samma distanser står på programmet i Nagano på söndag. Också då tänker Koskela fatta beslut först efter uppvärmningen, även om han sade att kroppen kändes rätt normal efter lördagens tävlingar.

Mika Poutala var 13:e på 500 meter och tvåa i B-gruppen på den dubbla distansen.