Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mäkäräinen tvåa i Hochfilzen

Efter en tung start i världscupen visade Kaisa Mäkäräinen att hon är in fin form. En andra plats i världscuptävlingen i Hochfilzen var ett styrkebesked som heter duga.

Kaisa Mäkäräinen var mycket nära sin femte seger i en världscupdeltävling, men som så ofta var marginalerna små. Denna gång handlade det om en liten bit is.

– Det hade bildats litet is i siktet. Jag har ingen aning om hur den kom dit, för på första skjutstationen var den inte där. Jag försökte blåsa bort den men den lossnade inte. Nå, jag såg delvis måltavlan, sade Mäkäräinen per telefon från Hochfilzen i Österrike.

I stället tog vitryska Daria Domratjeva sin tionde seger i världscupen med 4,7 sekunders marginal till tvåan Mäkäräinen på den 7,5 kilometer långa sprinten. Världscupledande Tora Berger från Norge var trea.
Domratjeva sköt liksom Mäkäräinen en bom i tävlingen, men problemen med siktet berövade finländskan segern. Det framgår klart av den tid som användes på skyttet: Domratjeva 56,8 sekunder, Mäkäräinen 1.30,8.

– Om man står där tillräckligt länge börjar benen darra, och det var ett större problem (än isbiten). Jag var tvungen att ta varje skott extra noggrant. Men jag hade säkert tur också, för sällan träffar man så bra med sådant darr på benen.
 

Bra läge i jaktstarten

Trots utebliven seger var Mäkäräinen nöjd med dagen. Skyttet var ett problem i säsongens tre första deltävlingar men var nu säkert. Ett lättnadens leende bröt fram på hennes ansikte vid prisutdelningen.

– Jag fick skyttet att fungera så som det har fungerat på träning. Efter Östersund blev det onödigt dramatiska rubriker fastän det inte var fråga om stora saker. Man måste alltid själv tro på att allt är i sin ordning om det känns så. Och till all tur märktes det också i resultatet.

– Det var jättekul att komma på podiet. En riktigt bra och lyckad tävling.

Mäkäräinen hoppas på fortsatt god form också i lördagens jaktstart. Mari Laukkanen kom på 28:e plats och får också ställa upp medan Sanna Markkanen (75) och Maija Holopainen (97) inte kvalade in bland de 60 bästa som får ställa upp.
På herrsidan vann Andreas Birnbacher sprinten över 10 kilometer efter prickfritt skytte. Fransmannen Martin Fourcade förlorade med bara 0,4 sekunder. Jarkko Kauppinen var 46:e och kvalade in till jaktstarten.