Foto: EPA/Barbara Walton

Lisa Nordén får Bragdguldet

Triathleten Lisa Nordén tilldelas Svenska Dagbladets bragdguld för årets svenska idrottsprestation. Motiveringen lyder "För en serie bragder i tre delar med flera vanskliga lägen, silver blev till guld".

Nordén var mycket glad över utmärkelsen:

–Det är väldigt smickrande att få den här bekräftelsen både för mig och för sporten. Triathlon är en ung sport och det är stort för sporten att få det här erkännandet, sade hon på tisdagen.

Nordén vann VM-serien trots kamp mot magsjuka och muskelbristning i finalloppet. I OS tog hon ett silver som många menade borde ha omvandlats till guld. Nordén missade guldet med några tusendelars marginal och Sveriges olympiska kommitté krävde att Nordén skulle få dela guldet med schweiziska segrarinnan Nicola Spirig då målfotoutrustningen inte fungerade som den skulle.
Nordén tränar nu mot nya titlar – och OS i Rio de Janeiro 2016.

–Det finns nog två målkameror då – och förhoppningsvis är det andra regler då så att det kan bli ett delat guld.

Det är väldigt ovanligt att bragdjuryn prisar någon som inte har vunnit. Det är dock inte första gången. 1960 fick simmaren Jane Cederqvist bragdguldet för sitt silver på 400 meter frisim vid sommar-OS i Rom.
OS-vinnaren Fredrik Lööf mottog beskedet att han inte fick bragdguldet med lite besvikelse.

–Det känns väl lite konstigt att en sport där det blev OS-silver valdes framför en där det blev guld, säger han enligt svd.se.

Lööf tycker ändå att Nordén var ett bra val och rankade henne den värsta konkurrenten då juryn inledde sitt sammanträde.

–Jag har inte träffat henne men jag såg hennes lopp. Hon verkar ha en härlig vilja.