Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Jerry Lampen

Lårkaka oroar Koskela

Pekka Koskela lyckades nästan perfekt i lördags, men fick problem direkt i söndagens första världscuplopp i Heerenveen. Han hann bara ta några skär på 500 meter innan ena skridskobettet svek och han sträckte låret.

– Det gick precis som tidigare i liknande lägen. Bettet gled undan under mig och då krävs det att musklerna på insidan av låret är flexibla. Och något sånt finns inte naturligt just där, säger skridskoförbundets träningschef, Pekkas storebror Pasi Koskela.

Han vet inte hur allvarlig skadan är, men är oroad.

– Det är tråkigt att konstatera att det inte är första gången med en skada som den här. Det har inträffat många gånger och kan vara vad som helst mellan himmel och jord. Det ser inte speciellt lovande ut, säger Pekka Koskela.

Han utesluter ändå inte heller en snabb återhämtning.

– Nästa vecka kanske det går att skrinna igen.

Eftersom hastighetsåkarna är mycket beroende av att ha bästa möjliga skridskor är det många som slipar på mycket små detaljer för att bli några tio- eller hundradelar snabbare. Det leder lätt till att stabiliteten lider. Pekka Koskela har haft mer problem än de flesta med sina bett. På lördagen tyckte han att betten fungerade utmärkt, men på söndagen var det samma skridskor som svek honom.

– Åkningen var i obalans direkt i början (söndagens start). Nu gäller det att analysera i vilket skede betten tappade skärpan. Hände det på lördagen, eller först i uppvärmningen på söndagen? frågar sig Pasi Koskela.

Pekka Koskela vann lördagens 500-meterslopp och slutade tvåa på 1 000 meter.
Mika Poutala slutade 14:e på lördagen och nådde ungefär samma tid på söndagen. Hans 35,57 räckte till en tolfte plats. Segern gick till Japan och Joji Kato, som var ensam med att gå under 35 sekunder (34,98). Holländaren Jan Smeekens slutade tvåa före sydkoreanen Mo Tae-Bum.