Savages mål sänkte Honka

Näsan ser misstänkt sned ut men Demba Savage klagar inte. Den vassa yttern satte matchens enda mål då HJK tog tre ytterst viktiga poäng på Honkas bekostnad.

Över 6 000 på plats i Tölö och de som kommit ångrade sig knappast. För det här var finsk seriefotboll som allra bäst. Honka hade tre vassa chanser och Rasmus Schüller en boll i ribban under den första kvarten i en match som mycket väl kunde ha stått 2–2 i paus.

 


– En otroligt viktig seger för oss. Vi har gjort en del misstag under säsongen men nu har vi inte råd med flera. Vi ska vinna varje match och nu har vi tre kvar, säger Savage som efter att ha bränt ett par heta lägen chippade in 1–0 några minuter in i andra halvlek.


Målet föranleddes av slarv av Lum Rexhepi som tappade boll åt Joel Perovuo. Han reagerade blixtsnabbt och spelade fram Savage. 1–0.


– Jag hade många kompisar på plats och jag hade lovat att göra mål. 15 mål var min målsättning inför säsongen och nu är jag uppe i elva. Jag siktar på minst fyra mål i de återstående matcherna.

Den sneda näsan kom i en närkamp med Jussi Aalto. Men trots smällen tänkte han inte ens på att be om att bli utbytt.


– De här matcherna vill alla spela. Näsan kollar vi efter match. Det kan nog hända att den måste vridas tillbaka på plats men det tar vi sen, säger Savage.


Honka hade flertalet glödheta chanser men en viss oförmåga i avsluten kombinerat med några svettiga räddningar av alltid på pålitliga Ville Wallén blev lagets öde. V-orden var väldigt många då Honka-spelarna promenerade in i omklädningsrummet efter match. Esbolaget har i och för sig inget att spela för men HJK:s skalp är eftertraktad. De här matcherna vill man vinna.


Med ungefär 20 minuter kvar på speluret var Tim Väyrynen ytterst nära att kvittera men Mikko Sumusalos ben var tillräckligt långt för att freda Walléns mål.


– Vår inställning var bra och vårt spel var organiserat. Vi kom till lägen via fina passningskedjor men de där sista beröringarna var inte tillräckligt bra. Nå kanske killarna förstår vad vi behöver träna på under vintern, säger Honka-tränaren Mika Lehkosuo.


Ligan tar en liten paus i och med landslagsuppehållet innan det är dags att avgöra guldets öde. HJK toppar med 55 poäng, före Inter på 54 och TPS på 53. "Klubi" möter VPS borta i nästa match.

Tre omgångar återstår.


– VPS blir ännu ett tufft test. Men vi kommer inte att skänka bort några fler poäng. Inter kunde ha ryckt ifrån i somras men gjorde det inte. De brände sin chans, menar Savage.


Antti Muurinen, tränare i HJK, gör sannolikt sin sista säsong vid rodret och alla chanser finns till att den omåttligt framgångsrike mannen från östra Helsingfors avslutar med ännu ett guld.


– Nå den här omgången betydde att vi åtminstone tar medalj. Det räcker inte för oss men en plats i Europa nästa säsong är säkrad.