LEHTIKUVA Jussi Nukari

Arhinmäki vill fokusera på gräsrötterna

Förändringar ja, dramatiska motsättningar nej. Det är Paavo Arhinmäkis svar till dem som hyser farhågor om landets kultur- och idrottsframtid.

Den stora frågan på kultursidan just nu är att Statens konstmuseum omvandlas till stiftelse och i framtiden finansieras med tipsmedel.

Det säger Paavo Arhinmäki (V) när Hbl frågar honom om vilka förändringar han ser inom kulturlivet under den närmaste framtiden.

- Det här påverkar sedan i sin tur alla som får stöd av tipsbolget Veikkaus, också de stora institutionerna, säger Arhinmäki, och nämner som tidigare summan 20 miljoner euro.

Idrotts- och kulturministern konstaterar att han hellre skulle vara minister under en tid då resurserna ökar än då krympande tillgångar ska fördelas på ett klokt sätt.

– Vi måste också utreda hur de bidrag som ges hittar konsumentersom inte traditionellt deltar i alla sorters kulturevenemang och -upplevelser, som till exempel barn och invandrare.

Ökat stöd för föreningar
Elitidrott kontra motionsidrott är en annan fråga som Hbl ber Arhinmäki ta ställning till.
– Förbunden ansvarar ju också för aktiviteten på gräsrotsnivå, säger han.
Paavo Arhinmäki konstaterar att utmaningen består av strukturerna – de som också toppidrottens förändringsgrupp fortsätter att grunna  på.

En uttalad politisk linje är ökat stöd för föreningar och klubbar.
– Det inledde Stefan Wallin, och där fortsätter vi.