Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Se upp EM, här kommer det nya Finland

Storstjärnorna lade av. Över halva laget byttes ut. Men på bara ett par år har Finland genomfört den perfekta generationsväxlingen och nu väntar EM-slutspel.

Laura Kalmari, Anne Mäkinen, Sanna Valkonen, Jessica Julin ... Sommaren 2009 spelades EM-slutspelet i Finland, och finländsk damfotboll var förknippad med några starka fixstjärnor.

Men efter hemmamästerskapen valde de största namnen att gå vidare i livet och slutade med landslagsspel. Alla på en gång.

Att Finland bara tre år senare är klart för ännu ett EM-slutspel är inget annat än anmärkningsvärt. En sällsynt effektiv generationsväxling fullbordades när "det nya Finland" mosade Estland med 5–0 och säkrade sin medverkan i EM nästa sommar.

– Se på Sverige, där Zlatan är den enda stora. Och så ser du runt dig här. Vi är många som blir intervjuade, det är inte bara en och samma spelare som är intressant. Vi har inte en stjärna, utan vi är elva stjärnor. Man blir helt lyrisk, säger Anna Westerlund i intervjuzonen på nationalarenan i Tallinn.

Den 23-åriga Westerlund är en av få spelare i den trupp som i går bokade EM-biljetten som var med också i senaste EM-slutspel. Och hon erkänner att landslagets framtid kändes oviss efter att tidigare tränaren Michael Kälds gyllene landslagsgeneration lade skorna på hyllan.

– Vi visste ju inte hur det skulle bli. Men när det blev Andrée som anställdes som tränare kändes det som att förbundet vill satsa. Och det var ändå långt till nästa EM-kval, säger Westerlund.

Andrée som i Jeglertz, den svenska tränaren som nu får börja ladda för EM-slutspel i sitt hemland efter ett projekt som sakta men säkert gått i rätt riktning och lett till 19 poäng av 21 möjliga i det pågående kvalet.

– Det har varit stora dippar ibland och det har varit för stor skillnad mellan vår högsta och vår lägsta nivå, men utvecklingen har hela tiden varit den rätta, sammanfattar Westerlund åren med Jeglertz.

– Vi har gått otroligt mycket framåt på ett par år och fått en klar speltaktik. Det har varit svårt ibland, framför allt i bortamatcherna, men för varje match har vi gått framåt, intygar mittbackskollegan Maija Saari.

I bortamatchen mot Estland var det allt annat än svårt för det vitklädda bortalaget. Efter tre mål på 20 minuter var matchen över. Leena Puranen inledde målskyttet, Sanna Talonen gjorde tre mål och Maija Saari satte in en straff när Finland effektivt visade hur stor klasskillnaden är jämfört med grannen i söder.

Nästa sommar blir det hemma hos grannen i väster åtskilligt tuffare motstånd när EM avgörs på blågula spelplaner som är bekanta för en trupp där majoriteten håller till i Damallsvenskan.

– Det skulle ju vara kul för oss spelare att resa längre bort men vi får kanske mer finländsk publik på matcherna när det är närmare hem, det är fler som kan komma och stötta. Men att Finland skulle ha en fördel av att EM går i Sverige tror jag inte, det skulle ju vara likadana gräsplaner i till exempel Italien också, säger Anna Westerlund, till vardags i Piteå.

Så här direkt att platsen säkrats, vilken målsättning tycker du att Finland ska ha i EM?

– Det svaret måste jag få återkomma till. Men det kan bli riktigt bra. Det finns mycket tid att träna än.

Estland–Finland 0–5 (0–3)

+ Sanna Talonen var glödhet på topp och såg med tre mål till att Finland inte saknade sina skadade anfallare. Och kaptenen Maija Saari leder minsann med exempel från sin mittbacksposition.

? Hur stor del av publiken på uppskattningsvis 500 personer var finländare? Kanske 70 procent?

! 19 poäng av 21 möjliga. 21–3 i målskillnad. Tredje laget i hela Europa att säkra sitt avancemang från kvalet. Inget finländskt fotbollslag av något slag har någonsin tagit sig till ett slutspel på ett lika imponerande sätt.