Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Rutinseger gav EM-tåget nytt bränsle

Plumpen i protokollet byttes ut en trepoängare. Den klara segern låter Castellanis mannars drömmar om EM leva vidare.

Den blåvita truppen följde manuset till punkt och pricka. Hemmapubliken i Vanda fick se ett taggat och fokuserat Finland som inte tänkte dela ut några gratispoäng. Den stabila inledningen i matchen gjorde att självförtroendet inte gick att rubba trots att Rumänien orkade streta i mot till en början. Resultatet blev tre poäng och gruppledning.

– Vi spelade okej, motståndet var som det var. Vi klarade av att hålla tempot och vi hade inga längre förlustspiraler, säger Matti Hietanen nöjt.

Några vackra och långa bollar bjöd spelarna inte på. Rumäniens lag är en skugga av den trupp som kammade hem guld- och silvermedaljer i EM på 60- och 70-talet.

– Vi måste göra det omöjliga, vinna över Finland på hemmaplan. Men vi spelade inte så dåligt som siffrorna låter påskina, sade Rumäniens kapten Adrian Gontariu besviket och klagade över att laget inte ännu hade en tillräckligt hög arbetsmoral i slutet av matchen.

Hård press

Finlands rutinseger innebär att laget kan börja ladda inför dagens drabbning mot Grekland direkt. En av matchen viktigaste spelare, Olli Kunnari, axlar gärna manteln som favorit i dagens match mot ett taggat Grekland som också vann sin match mot Montenegro.

– Jag tar den gärna. Vi vill vinna de här matcherna också redan de sätter press på oss, säger Kunnari som knappast fick upp värmen i gårdagens match.

Trots det negativa resultatet i det senaste mötet mellan lagen är Finland förhandsfavorit. På världsrankningen ligger grekerna trettio platser efter Finland som intagit en 31:a plats. För Finlands del avslutas det andra kvalskedet i morgon mot Montenegro. Endast gruppvinnaren kan pusta ut medan grupptvåan får fortsätta kvala maj till EM som spelas i september 2013 i Polen och Danmark.

Enligt Matti Hietanen finns det inte någon risk för att laget skulle upprepa misstaget och underskatta grekerna den här gången.

– Visst är vi förhandsfavoriter, men jag tror att vi kommer att behöva vinna alla matcher för att ta oss vidare, säger Hietanen.

– Efter förlusten i den senaste matchen ville vi spela bättre. I går var vi motiverade och koncentrerade. Men den viktigaste matchen spelas i dag, säger landslagets tränare Daniel Castellani som inte planerar göra några förändringar i den sammansvetsade truppen.

Olli-Pekka Ojansivu och Jukka Lehtonen sparade energi till dagens drabbning mot kvalgruppens tuffaste motståndare. Också Antti Siltala satt på bänken då ryggen inte klarar av matchtempot.

 

Finland-Rumänien  3–0 (25-20, 25-17, 25-17)

+ Lagets äldste spelare Olli Kunnaris självförtroende smittade av sig på resten av truppen. Poängplockaren missade inte många av de otaliga tillfällena han bjöds.

? Var blev nationalsången? Lagen stod uppradade, fanorna hade burits in men högtalarna var knäpptysta.

! Energin som flödade i den halvtomma arenan. Hejarklacken lyckades få med resten av publiken på drygt 800 personer.