Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Belgien inget hinder för Finland

Efter en smått darrig första halvlek förvandlades Finland till ett gäng skarpskyttar som avgjorde matchen med en övertygande andra halvlek.

På förhand kunde en jämn match förväntas då lagens spelfilosofi  långt baserar sig på samma faktorer; aggressivt försvar, en jämnstark offensiv och skarpt distansskytte. Den starka defensiven var nyckeln till att Finland över huvud taget hängde med i matchen då det tog ovanligt länge för Petteri Koponen och Mikko Koivisto att få några trepoängare till stånd. Då Koivistos gyllene handled (4/4 trepoängare) som slungat i väg treor med en hisnande precision i EM-kvalet värmdes upp kunde Finland resa sig från den tröga inledningen och därmed komma med i spelrytmen, för att slutligen ge Belgien en ordentlig risbastu. Finland sänkte 16 av sina 24 trepoängsskott och hela sju spelare noterades för lyckade skott från trepoängsbågen. En av dem var 21-årige Sasu Salin, en shooting guard som inte hittat sin form i de två första matcherna.

- Äntligen lyckades jag också med skyttet, flinar Salin efter matchen.

- Jag vet att jag är en hyfsad skytt och jag spelade precis som i de tidigare matcherna. Visst känns det skönt att sänka ett par treor och att lyckas på personlig nivå.

Petteri Koponen fungerade som speldirigent och trots att belgarna pressade honom hårt, nätade stjärnan 21 poäng. Men det viktigaste  Koponen bidrog med var det geniala passningsspelet, vilket också lagledningen och kamraterna hyllade.

- Petteri är en överlägsen point guard som kan nästan ur varje läge få till stånd ett bra anfall eller alternativt spela fram någon lagkamrat, berömmer chefstränaren Henrik Dettmann.

Efter att Koponen radat upp 29 respektive 26 poäng i kvalets två första matcher har skeptikerna frågat sig om han till och med tar för mycket ansvar.

- Något som inte alla vet är att till exempel i matchen mot Polen (seger med 81-79) tvingade motståndaren Petteri att ta egna avslut. De försökte utmana honom på det sättet men han svarade med att rada upp 26 poäng så det var inte så lyckat. Han är helt enkelt otroligt skicklig, säger Shawn Huff.

Finlands spelsystem är väldigt fartfyllt och också i går blev det speltempot efter pausen som avgjorde matchen. Tack vare två steals av Salin och en 10-2-spurt rev Finland kvickt upp en poängskillnad som Belgien aldrig lyckades ta in.

- Vi gav hundra procent genast i början av tredje quartern och motståndaren blev frustrerad. När sedan skyttet fungerade avgjordes matchen snabbt, berättar Salin.

Finland-Belgien   97-60 (37-32)

+ Duon Mikko Koivistos och Sasu Salins skottform var till och med mer övertygande än maestro Koponens form i går.

? Finns det något lag I kvalgruppen som kan stoppa Finlands glödheta trepoängsskyttar som nu? I två raka matcher har de sänkt sina distansskott med över femtio procents noggrannhet.

! Sam Van Rossom tystade hemmapubliken med en trepoängare från den egna planhalvan då summern tjöt efter den tredje quarter. Det förblev en klen tröst.