Anton Kuivanen. Foto: Antti Latva-Kyyny.

I natt får pionjären en sista chans

I natt kommer finländsk kampsport att ta ett stort steg. Åt vilket håll – det blir upp till MMA-fightern Anton Kuivanen att bestämma.

Karriärens viktigaste match. Det är den som väntar 28-åriga Kuivanen i kampsportsgalan UFC 149 i Calgary i natt. En förlust mot hemmanationens Mitch Clarke betyder högst sannolikt att finländaren kontrakt med Mixed Martial Arts-organisationen UFC upplöses, medan en seger – helst en övertygande sådan – öppnar nya dörrar på Kuivanens väg mot världstäten.

I februari led lättviktaren Kuivanen en poängförlust i sin UFC-debut efter en försiktig prestation mot hemmafightern, amerikanen Justin Salas.

– Det var otroligt svårt att hantera förlusten. Det värsta var att jag visste att jag kunde ha varit så mycket bättre. Salas matchplan lyckades perfekt medan jag kände mig helt frusen genom hela matchen, säger Kuivanen i en intervju med themmacorner.com.

I sin andra match tänker han inte vara någon artig gäst hos kanadensarna.

– Chansen att få kämpa i UFC betyder allt för mig. Jag har gjort stora uppoffringar och jobbat hårdare än någonsin förr för att ta min första seger i UFC, berättar Kuivanen.

– Förlusten i debuten väckte den slumrande besten inom mig.

Självsäker inställning
Kuivanen berättar på sin webbplats att hans förberedelser – allt från att minska vikten från 77 kg till under 70,3 kg till att bekanta sig med motståndaren Clarke – gått enligt planerna.

– Clarke har en stark bakgrund i brottning. Tekniskt sett är jag bättre och jag tror att jag också är snabbare, starkare och smartare än han. Det borde räcka till en seger, säger Kuivanen i intervjun inför matchen.

Med så mycket som står på spel, vet Kuivanen vad som krävs för att få fortsätta leva drömmen i UFC.
– Bara det blir en seger så är jag nöjd. Jag förutspår en läcker knockout men om chansen uppstår kan jag lika väl slå honom via submission.