Paavo Nurmi för in OS-elden på stadion.

60 år sedan OS i Helsingfors 1952

"Finland upplever i dag en märkesdag i sin historia. Ty att ett litet folk som vårt, som lever i civilisationens utkanter, får uppträda som värd vid de XV Olympiska Spelen är en heder med tungt vägande innebörd."

Så inleddes Hbl-artikeln om OS i Helsingfors lördagen den 19 juli 1952, för exakt 60 år sedan. Texten var översatt till både franska och engelska och fyllde största delen av tidningen den dagen.

"Att Finland beskärts äran att fungera som spelens arrangör bör givetvis ses mot bakgrunden av de lysande insatser som våra olympiamän, ehuru tillhörande en så liten nation, gjort alltsedan Spelen i Stokholm för jämt fyrtio år sedan", konstaterade den anonyma skribenten.

En stor del av texten tangerar den politiska situationen i världen vid den aktuella tidpunkten.

"Då representanterna för de 69 nationerna i dag tågar upp på vårt Stadion är detta en händelse, som måste fylla oss med tillfredställelse och glädje. Ty vi ser häri ett värmande bevis på uppskattning och förtroende av folk från när och fjärran."

Skribenten oroade sig samtidigt för att arrangemangen blir en alltför stor utmaning för ett så litet land som Finland, eftersom spelen redan då fått en "mammutaktig karaktär". Avslutningsvis konstaterades dock att "detta är ett problem som hör morgondagen till."

Därmed önskades tävlarna välkomna till detta "sommarfagra land".

OS avslutades den 3 augusti.