Foto: Cata Portin

Emma Heikkilä firade Simmis 125 år med FM-medalj

Emma Heikkilä valde simning eftersom det var den enda gren hon var bra på. I samband med att hennes förening Simmis firar 125 år visade Heikkilä att hon satsat på rätt kort genom att ta sin första FM-medalj.

FM
– Målet i finalen på 200 meter medley är att vinna, säger Emma Heikkilä bestämt.
18-åringen Heikkilä, OS-deltagaren Hanna-Maria Seppälä och resten av FM-simmarna inledde i går mästerskapet på kort bana i Helsingfors. I försöket på 200 meter medley var Seppälä klart snabbast med Heikkilä på en andraplats.

Eftersom Seppälä valde att stå över finalen slår Heikkilä kaxigt fast att hennes mål är guld.
När vi träffas återstår ännu ett par timmar tills finalen ska avgöras. Heikkiläs vinterträning har på grund av mykoplasma varit långt ifrån perfekt, men med tanke på svårigheterna är både hon och tränaren Lindholm nöjda med tiderna hon presterat.
– 400 meter medley är kanske min huvudsträcka i FM. Först valde jag att satsa på medley för att det var den enda distans jag klarade mig på men nu är det också den roligaste.

Att det blev just simning som Heikkilä valde att gå in för förklarar hon med att det är den enda gren hon någonsin varit bra på.
– När jag såg på senaste OS i Peking kände jag att jag också vill bli en riktigt bra tävlingssimmare. Min kompis började i idrottsgymnasiet och det verkade så bra att jag också ville börja i Mäkelänrinne. I samma veva bytte jag förening till Simmis.
Föreningsbytet innebar också ny tränare för Heikkilä – nämligen HSS-veteranen Lindholm. För honom är Emma andra generationen samma familj som han tränar. Emmas mamma Patricia Heikkilä, född Karlsson, tränades också av honom.
– De är lika på flera sätt, säger Lindholm som varit tränare sedan mitten av 1970-talet.

För höga kostnader
Därmed känner Lindholm föreningen Helsingfors Simsällskap utan och innan. Det är Simmis som arrangerar pågående FM för att fira sitt 125-års jubileum.
– Förutsättningarna att träna simning är betydligt bättre i dag. Då var det enda alternativet Georgsgatans simhall. Men nackdelen är att det är så dyrt att träna här, säger Lindholm och menar simhallen på Backasgatan.
Med sitt långa tränarperspektiv tycker Lindholm att simningen lyckats bra i konkurrensen med andra grenar. När det gäller kostnader borde man i Helsingfors ha bättre förutsättningar att hjälpa idrottarna med tränings- och tävlingskostnader.
– Nästa år kommer vi, Simmis, att satsa på att ha en elitgrupp och föreningen hoppas på att kunna subventionera träningsläger och tävlingar för dem som satsar, berättar Lindholm.
En av dem som satsar hårt på simningen är Heikkilä. Av gymnasietiden återstår ett och ett halvt år. Beroende på hurdan resultatutvecklingen och motivationen är efter det hoppas hon på ett stipendium i USA.
– Den största skillnaden till träningen här tror jag skulle vara gruppens motivation. Här finns det många som satsar bara halvhjärtat.

FM-silver på hemmaplan
Ett par timmar innan det första finalpasset i FM ska börja råder tyst koncentration i simhallen. Heikkiläs konkurrenter värmer upp både i bassängen och bredvid. 200 meter medley är en av kvällens sista finaler och Heikkiläs första medaljchans.
– Hon hade chans till medalj redan i fjol men hade då ställt upp på så många sträckor att krafterna tröt, säger Lindholm.
Heikkilä simmade på bana fyra i finalen och det visade sig att hon hade goda skäl att sikta högt: i finalen var det endast Emilia Uusitalo som rådde på Heikkilä. Dessutom förbättrade Heikkilä sitt personbästa med hela två sekunder då silvertiden skrevs 2.21,71.
Därmed kammade Heikkilä hem silvret på sträckan som inte ens är hennes huvudsträcka. 400 meter medley väntar på söndag – och med den följande medaljchans.