Tim Väyrynens två mål räckte inte för Honka. Foto: Roni Rekomaa / Lehtikuva.

IFK Mariehamn stal Honkas poäng – i 98:e minuten

Efter fyra bäckmörka minuter av gästerna såg Honka ut att ta hem segern, men Esbolaget fick nöja sig med oavgjort efter utjämning i den 98:e spelminuten.

Honka - IFK Mariehamn   2–2 (0–1)

IFK Mariehamn lyckades därmed inte vinna i Esbo för första gången, då laget på sju matcher i historien endast lyckats skrapa ihop två poäng i västra huvudstadsregionen.

– Det är ett väldigt svårt ställe att spela på. Jag har vunnit här en gång och nu spelade jag för första gången oavgjort, säger IFK-backen Kristian Kojola, uppenbart nöjd med poängen.

Enligt Kojola, vars moderklubb är just Honka, var spelarna medvetna om statistiken.

– Men inte tänker man på det, menar han.

Ålänningarnas planer på att gå upp i delad ligaledning fick sig en törn då en 1-0-ledning utbyttes till underläge med 1-2 på fyra minuter i andra halvlek. Honkas Tim Väyrynen styrde först in ett inlägg från höger och bjöd därefter på en fint som gav utrymme för skott och mål innanför straffområdet.

– Första målet var riktigt snyggt, men det andra kom efter att vi tappade bollen, menar Kojola när han analyserar en av matchens vändpunkter och berömmer samtidigt Honkas upphämtning.

Innan de dystra minuterna hade gästerna varit bra inne i matchen och stundvis sett ut som det kometlag det visat sig vara hittills under säsongen. Efter en halv timmes spel hade IFK Mariehamns bästa målskytt för säsongen Petteri Forsell fått öka sitt personliga målsaldo till sju mål, då han totalt obehindrad dragit i väg ett skott från trettio meter. Hemmalagets Tuomas Peltonen var chanslös på skottet, som med utmärkt precision gick i mål via vänstra stolpen.

Lehkosuo frustrerad
Hela IFK-offensiven drog nytta av målskyttens energi och Peltonen i målet behövde aldrig frysa. De två snabba baklängesmålen frös ner IFK-anfallarna och då fick Honka allt mera utrymme för skott.

– Honka spelar bra och rullar bollen, så vi får göra otroligt mycket jobb, säger IFK-tränaren Pekka Lyyski, vars kroppsspråk är relativt intetsägande.

Däremot såg Honkatränaren Mika Lehkosuo ut som om han sålt smöret och tappat pengarna.

– Just nu har jag bara det sena baklängesmålet i tankarna. Jag skulle kunna svära hundratals gånger, säger Lehkosuo.

Och visst var frustrationen förståelig. I och med att Honkamålvakten Peltonen var tvungen att plåstras om gav huvuddomaren sju minuter tilläggstid. Med matchen sista spark kom också ålänningarnas utjämning. Petteri Forsell gav frisparken som Honkaförsvaret självt slarvade i mål.

– Vi kämpade med bra moral på slutet och det gav utdelning, analyserar Lyyski.

– I år har vi varit starka på slutet och det har höjt självförtroendet, säger Kojola och poängterar att bra spel kräver högt självförtroende.

Honka tar sakta men säkert igen de förlorade poängen från början av säsongen och med en tredje match utan förlust känns medaljmålen allt mer realistiska. IFK Mariehamn i sin tur ligger två poäng efter ledande HJK, som dessutom har en match mera spelad.

– Över halva säsongen är ändå kvar, påpekar Kojola.