Mo Farah.LEHTIKUVA

Farah inleder stjärnkavalkad i Helsingfors

Friidrottsexperten och statistikmannen Mirko Jalava har följande höjdpunktstips inför EM i Helsingfors:

Onsdag 27.6:

Dagens höjdpunkt är britten Mo Farah i finalen på 5000 meter. Han är också en av medaljfavoriterna i OS.
Spjutkvalet ger en fingervisning om hur tävlingarna går ur finländsk synvinkel. Om ingen av de tre deltagarna kommer till final ser det mörkt ut. Det finns många européer som kastat ett långt kast i sommar men i princip kan man endast lita på att Andreas Thorkildsen, Viteszlav Vesely, Oleksandr Pjatnytsja och Fatih Avan kastar långt.

Torsdag 28.6:
I herrarnas spjutfinal gäller det att ta EM-medaljen om Finland vill ha en sådan. Intressant är även släggkvalet där Olli-Pekka Karjalainen med ett kast på 75 meter kan ta sig till final. I stav är Minna Nikkanen ett stort frågetecken. Hon har finalchans men ibland är fyra meter för högt för henne.
I herrarnas 100-metersfinal är Christophe Lemaitre den europeiska idrottare som har chans till två OS-medaljer.
Intressant är även att se om Jurij Borzakowski är i form i semifinalen på 800 meter. Kvällens skrällare kan bli norskan Tonje Angelsen i höjd. Hon har hoppat 195 i sina två senaste tävlingar, jag tror att 198 räcker till guld.

Fredag 29.6:
I försöken på 100 meter häck har Nooralotta Neziri chans att slå nationsrekordet om hon inte faller eller tjuvstartar. Jonathan Åstrand har goda chanser att gå vidare från försöksheaten på 200 meter.
I herrarnas längd har Finland chans till medalj men först gäller det att ta finalplats. Roni Ollikainens medvindshopp 832 var starkt, i synnerhet när han även hoppade två gånger över åtta meter. I EM i Barcelona krävdes 798 till final. Nu uteblir några och jag tror att 790 räcker.

Lördag 30.6:
Jonathan Åstrand kan finnas i finalen på 200 meter. Intressant ur blåvit synvinkel är även försöken på 1500 meter där Niclas Sandells borde lyckas bra för att gå till final.
I stav för herrar blir det intressant att se finländarnas nivå. Eemeli Salomäki har inte strålat och Jere Bergius har bara en bra tävling bakom sig.
Herrdiskus med Robert Harting är kvällens höjdpunkt. Tysken är också OS-favorit. Huruvida herrarnas släggfinal är intressant beror på om finländare tävlar.

Söndag 1.7:
På 110 meter häck har ryssen Sergei Sjubenkov löpt tiden 13,18. 22-åringen är europén som även kan skrälla i OS.
Herrarnas stavhopp är också ett slags för-OS: Hur hoppar Renaud Lavillenie och Malte Mohr i mästerskapsfinal med de bästa med?
I herrarnas längdfinal bör minst en finländare vara med för att få en trevlig finländsk avslutning. Även Sandells borde vara med i 1500-metersfinalen.