Foto: LEHTIKUVA / Markku Ulander

Sports ligadröm lever ännu

Ilves skulle ta en komfortabel seger över Sport. Men den tredje kvalmatchen i Hakametsä gick inte alls som ligalaget hade tänkt sig. In på isen kom ett laddat Sport som körde över lodjuren och tog en välförtjänt seger.

Det stod 2-0 i matcher för Ilves inför den tredje kvaldrabbningen på hemmais mot Sport. Och med tanke på hur Vasalaget har presterat hittills var det nog ingen som hade räknat med att Ilves kunde förlora. Men gänget från Mestis visade att ligalaget inte kan slappna av riktigt ännu genom att ta hem segern som skrevs 0–2 (0–1, 0–0, 0–1).

– Berodde det på att vi har vunnit de första matcherna med 6–1 och 5–1? Jag vet inte. Killarna verkade tro att de kan slöa omkring på isen och då går det så här. Vi var steget efter hela tiden och det här var en mycket dålig insats av oss, säger Ilves tränare Seppo Hiitelä.

Han var märkbart tagen över vad han minuterna innan hade tvingats bevittna. Den här gången var Sport aggressivare, vassare och aktivare än hans egna adepter och fick dem relativt enkelt ur balans.

– Så här kan vi definitivt inte spela. Vi kan inte gå ut på isen och tro att kvalet är över redan nu, men det gjorde vi, säger Hiitelä.

Bortalaget inledde piggt och tog ledningen efter spelade 13.25. Mika Kujanpää lirkade in pucken från sidan till Mika Halava som stod en meter framför målvakten Miika Wiikman, fintade och snärtade upp spelredskapet i nättaket och 0-1 var ett faktum. I den situationen tappade Ilves markeringarna fullständigt, vilket inträffade upprepade gånger under hela matchen. Sport stängde mittzonen, låg högt i banan och stressade motståndarnas backar till misstag.

Det resulterade i att hemmalaget aldrig fick i gång det fina spel som man har bjudit på hittills – inte ens i den tredje perioden när man var piskat att agera. Med facit i hand var det omvända roller.
Sport höll i taktpinnen även i mittperioden och i den tredje kom avgörandet. Efter 41.23 hittade Jussi Tapio rätt i numerärt överläge och fixade Sports första mål i powerplay i kvalserien.

Ilves lyckades inte hitta någon medicin efter det utan gästerna kunde relativt enkelt stå emot hemmalaget som inte kom någon vart. Till saken hör att Sport kunde och borde ha punkterat matchen med tanke på alla de många chanser laget skapade.

– Vi visade redan i tisdagens match i Vasa att vi kan bjuda upp till kamp mot Ilves, men då fungerade spelet i bara två perioder. Trots det har vi hela tiden haft en tro på vårt eget spel och att vi kan besegra motståndarna.

– Nu fick vi utdelning, säger Sports tränare Pasi Räsänen.

Ett avgörande drag från hans sida var att byta ut målvakten Joni Puurula till förmån för Jarno Laitinen. Laitinen, som ironiskt nog är fostrad i Ilves, storspelade och det bidrog till ett lugn som spred sig till resten av laget.

- Laitinen har inte spelat så mycket, men tränat bra hela tiden. Han är en lugn målvakt och i dag var han riktigt bra, säger Räsänen.

Enligt honom är serien inte över.

- Vi visste hela tiden att den tredje matchen är ett perfekt tillfälle att åka på rövarstråt. Jag tycker vi visade att vi är att räkna med – och nu är det här en ny serie. Det vågar jag påstå.


Ilves–Sport 0–2 (0–1, 0–1, 0–0)

Ilves leder med 2–1 i matcher.

+ De har varit osynliga hittills. Men nu steg Sports målskyttar, Jussi Tapio och Mika Halava, fram och avgjorde.

? Återstår att se vad Ilves förlust kan betyda för resten av kvalet. Ny match i Vasa i morgon.

! Sport spelade som ett lag för första gången i kvalet och det räckte för seger.