Klasskillnad. Ilves Joonas Rask överlistar Sportmålvakten Joni Puurula och för upp tammerforsarna i en 2–1-ledning i matchen som slutade 5-1 i Ilves favör.

Sport klappade ihop också i Vasa

Sport bjöd på en betydligt bättre insats i den andra kvalmatchen mot Ilves. Åtminstone till en början. Men till slut orkade Mestislaget inte stå emot gästerna från ligan och vek ner sig fullständigt – igen.

Ilves har kopplat ett järngrepp om kvalserien mot Sport. Det står klart efter att gästerna från Tammerfors var starkare i returmötet i Vasa. Slutresultatet skrevs 1-5 efter perioderna 1-2, 0-2, 0-1.

- Vi kom hit för att vinna matchen och det gjorde vi. Men jag är inte heller nöjd med hur vi spelade i den här matchen och vi måste förbättra ytterligare, säger Ilves tränare Seppo Hiitelä.

Det han syftade på var att Sport höll jämna steg med hans adepter i nästan två perioder. Hemmalaget lyckades till skillnad från i fredags bjuda upp till kamp och fick dessutom en utmärkt start när man tog ledningen efter drygt fyra minuters spel.

Vesa Toskala agerade darrigt och kunde inte hålla pucken och på det andra försöket satte Oskari Hakomäki 1-0 från närhåll.

Apberget kokade och Sport fortsatte sin forcering och tvingade Ilves till en utvisning. Ett till mål låg i luften – men i stället gick det tvärtom när hemmalaget sjabblade och tappade pucken till Arto Tukio som lyckades kvittera i numerärt underläge.

Misstag brukar straffa sig och tre minuter innan den första periodvilan bjöd Sport på ett till. Backen Antti Uitto tappade spelredskapet till Joonas Rask som iskallt fintade Joni Puurula och plötsligt stod 1-2 på ljustavlan.

Sport borde ha gått till paus med åtminstone ett mål till i bagaget. Men som tidigare saknades kvaliteten i avsluten och det blev ännu tydligare i mittperioden när hemmalaget fick spela powerplay i fyra minuter.

Några bra lägen producerades, men den slutliga niten saknades och Ilves kunde hålla undan. Bortalaget gick stärkta ur situationen och trampade därefter upp tempot. En viljestark insats av Kai Kantola räckte när han gick in framför mål och satte 3-1.

I det skedet gick luften ur Sport som började agera nervösare och det syntes än en gång i avsluten. Markus Piispanen hade läge att reducera, Samuli Virkkunen likaså, men ingen av dem lyckades förvalta sina chanser.

Och efterföljande powerplay resulterade inte heller i några fullträffar. Toskala höll tätt och ökade direkt efter att man hade blivit fulltaliga på ledningen när Vasasonen Samuli Kivimäki styrde pucken bakom Puurula, som inte heller den här gången förmådde reagera tillräckligt snabbt.

- Det var efter det målet som vi vände matchen till vår fördel, konstaterar Hiitelä.

Han får medhåll av Sports tränare Pasi Räsänen.

- Vi spelade riktigt bra i två perioder, men den största skillnaden är att vi inte tar vara på våra chanserna medan Ilves gör det. Att vi inte sätter chanserna beror väl på att tempot nu är aningen högre och allt går litet fortare än vad vi är vana vid, säger han.

Sports agerande i den tredje perioden lämnade mycket att önska. Återigen vek det unga laget ner sig fullständigt och tappade både fokus och fart – till hemmapublikens stora besvikelse.

Ilves hade fullständig kontroll och behövde inte stå emot någon som helst anstormning från motståndarna, vars spel gick i lås. Motståndarna högg när det behövdes och tog en ny komfortabel seger där Toni Rajala fastställde slutresultatet med sju minuter kvar.

- Vi bjöd på vår sämsta insats hittills i början, men lyckligtvis gjorde vi mål på våra lägen. Nu måste vi förbättra och gör vi det tar vi hem segern i det tredje mötet på hemmais på torsdag, säger Ilvesanfallaren Samuli Kivimäki som är fostrad i Sport.

Sport–Ilves 1–5 (1–2, 0–2, 0–1)

Ilves leder med 2–0 i matcher.

+ Ilves Toni Rajala är kvick och skapar farligheter varje gång han kommer till attack.

? Sport viker ner sig direkt Ilves gör några mål och verkar inte mentalt förberedda när det hettar till på allvar.

! Ligalaget sätter sina chanser. Det fällde avgörandet i den andra matchen.