Målhungrig trio säkrade semifinalplats

HIFK:s tvåmålsskyttar Aku Ojanen, Rolf Larsson och Niclas Borenius tackade medvinden i andra halvleken och dunkade i väg Veiterä på ett tidigt sommarlov.

 

Efter två och en halv match med nervös slutspelsbandy tände det till i HIFK:s anfall. Och när spelet väl öppnat sig stod Veiterä chanslöst framför den röda vågen.
 
– Att vi lyckades med målskyttet är väldigt viktigt för självförtroendet, speciellt med tanke på de kommande semifinalerna, säger Rolf Larsson, som presterade piggt i offensiven då HIFK behövde det som mest.
 
Självförtroendet i anfallet smittade direkt efter att Tomi Tasten (1+3 poäng) ställt siffrorna till 3–1. Det tog endast 19 minuter för hemmalaget att sprätta in de sex sista målen i den andra halvlekens glada målfest.
 
– Vi gjorde en rejäl förbättring från onsdagens katastrofmatch (förlust på hemmaplan med 2–1). Efter vårt fjärde eller femte mål brast Veiteräs ryggrad, säger HIFK-backen Raoul Karlqvist, som valdes till matchens lirare efter en stenhård prestation i defensiven.
 
– Vi var slutligen det bättre laget. Rutinen avgjorde, tycker HIFK:s Jari Hyttinen.
 
– Vårt spel i den första halvan var ganska typisk slutspelsbandy. Veiterä gav oss inget extra utrymme vilket resulterade i nervöst spel.
När vi sedan fick spelet att klaffa, så klaffade det ordentligt, säger HIFK:s spelande tränare Juha Laitinen, som tvingades stå över den sista kvartsfinalen på grund av en magmuskelskada.
Laitinen hade inget emot att stå över matchen, speciellt när Karlqvist fyllde sin ruta med väl godkänt betyg.
 
– Det var omväxlande att leda spelet från utbytarbänken, flinar veteranbacken.
 
"Klarar Kampparit pressen?"
 
Även om ligaåttan Veiterä orsakade förvånansvärt stora problem för de regerande mästarna, litar Helsingforsklubben starkt på framgång i semifinalerna mot Narukerä. I grundserien blev det en seger (3–4) och en oavgjord (1–1) mot björneborgarna.
 
– Det blir en intressant semifinalserie. Båda lagen känner varandra mycket väl, säger Laitinen och syftar på semifinalerna i fjol, där HIFK avancerade till final.
 
– Narukerä är ett skridskostarkt lag som spelar hårt. Det är alltid tufft att spela i Björneborg, säger Larsson.
 
Ringräven Laitinen glömmer heller inte att psyka mästarfavoriten Kampparit, som möter OLS i det andra semifinalparet.
 
– Det blir intressant att se hur det går. Klarar Kampparit pressen? De har en stark spelartrupp, men de är inte vana vid att vara favoriter i slutspelet.