Pelicans målvakt Niko Hovinen satte stopp för Jokeritsegern. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Förfärlig statistik fortsatte för Jokerit

Jokerits dystra statistik i matcher som avgjorts i förlängning eller straffläggning fick fortsättning då laget fick nöja sig med sin tionde enpoängsmatch för säsongen. Pelicans vann med 3-2 efter straffar.

Elva matcher som avgjorts antingen i förlängning eller efter straffläggning – bara en seger. Jokerit inkasserade sin tredje raka strafförlust i det andra mötet på två dagar mot Pelicans.

Det såg dystert ut för hemmalaget i tredje perioden ända tills helgens främsta joker steg fram. Teuvo Teräväinens tredje mål i veckoslutets dubbelmöte sände matchen till förlängning.

– Vi kämpade bra i tredje perioden men förlusten svider ändå illa. Synd för laget att förlora på det här sättet, säger 17-åringen Teräväinen.

Jokeritspelarna är väl medvetna om den gräsliga statistiken i straff- och förlängningsmatcherna. Orsaken är dock ett mysterium.

– Jag vet inte hur vi alltid förlorar – vi borde ju kunna få pucken i mål, säger Teräväinen, som också han missade sin straff.

Pelicans motsvarande statistik i de oavgjorda matcherna är däremot något att hänga i julgranen. Lahtisklubben har vunnit säsongens alla sex straffläggningar.

– Tja, vi har goda skyttar som Ryan Lasch och Justin Hodgman. I strafftävlingarna gäller det också att helt enkelt ha en bra dag, säger Pelicansvakten Niko Hovinen som räddade alla straffar – också Jani Ritas då matchen ännu stod 0–0.

Hovinen tvingades stå över fredagens match på grund av feber, men gårdagens prestation stördes inte av influensan.

– Efter morgonträningarna blev jag och (Aaron) Brocklehurst kvar på isen för att träna straffar. Det lönade sig, flinar matchhjälten.

– Vi får vara nöjda med de fyra poäng vi fick i helgen, tycker Hovinen trots den tappade poängen i bortamatchen.

I fredagens match tappade Jokerit en tremålsledning och därmed värdefulla seriepoäng i tredje perioden – på lördagen var det Pelicans tur att missa i den avgörande perioden.

Jokeritfansens glädjerop efter Teemu Pulkkinens kvittering tystades snabbt när Pelicansduon Teemu Rinkinen och Tommi Paakkolanvaara slog till bara minuter efter Jokeritmålet.

Efter Teräväinens kvittering till 2–2 blev förlängningen mållös och Jokerit fick kämpa om poängen i straffar för tredje matchen i rad.

Jokerits förfärliga straffläggningsstatistik ändrades inte, utan laget inkasserade sin sjätte förlust i sin sjunde strafftävling under säsongen.