LEHTIKUVA / AFP PHOTO / PAUL ELLIS

Rooney är trogen United – åtminstone i dag

Helgen startade med nyheten att Wayne Rooney är på väg bort från Manchester United, förslagsvis till Manchester City. Den slutade med att tvåmålsskytten Rooney kysste klubbmärket när United tog revansch på grannen.

Det var kvalitetstidningen The Independent som satte rejäl fart på flyttryktena genom att med hänvisning till källor inom klubben hävda att Rooney nu kommit rejält på kant med tränaren Alex Ferguson. Duons relation hade under julhelgen blivit så förstörd att Ferguson tänkt sälja sin stjärnspelare redan innan transferfönstret stänger den sista januari.

Uppgifterna hade inte ens gått i tryck innan Manchester United och Rooney satte ut ett gemensamt utlåtande på klubbens webbplats. "Vi kan försäkra fansen om att tränaren och klubben tänker hålla fast vid Wayne och att Wayne tänker hålla fast vid tränaren och klubben."

Men inför FA-cupmötet mellan City och United där gästerna jagade revansch för höstens förnedrande 1–6-förlust i ligan fanns en stor del av frågetecknen fortfarande kring Rooney.

Anfallarens svar kom med eftertryck, och den här gången med pannan. Först nickade han vackert upp United i ledningen, och firade symboliskt genom att kyssa klubbmärket på sin tröja. Sedan satte Danny Welbeck tvåan innan Rooney strax före paus nickade in returen på sin egen straff för 3–0, en fullträff som till slut blev vinstmålet då United tog en dramatisk bortaseger med 3–2.

– Efter 3–0 tog vi foten från gaspedalen. Lyckligtvis lyckades vi hålla ut, sade Rooney i tv-intervjun efter matchen och upprepade att han vill stanna i United en lång tid framöver.

– Det som stått i tidningarna är nonsens. För att det handlar om mig och för att det handlar om United får allting för stora proportioner, sade Rooney.

Undermålig domarinsats

Att derbyt blev så svängigt berodde delvis på att det fanns en aktör som var ännu mera sugen på att synas än Rooney.

Domaren Chris Foy har gjort en rad med mardrömsinsatser i höst, men får ändå fortsätta döma stora matcher. I FA-cupmötet var han igen virrig, och satte sig själv i centrum genom att i matchinledningen visa ut Citys Vincent Kompany för en tackling mot Nani som på sin höjd var en frispark. Med en man mer på plan kunde United gå upp i tremålsledning före paus och bortafansen drömde om siffror i stil med 6–1 igen.

I numerärt underläge gjorde City däremot en briljant andra halvlek och reducerade två gånger genom Alexander Kolalov och Sergio Aguero. Men i kapp hann de ljusblå aldrig och den regerande FA-cupmästaren åkte ut direkt efter en show som ytterligare höjer fotbollstemperaturen i staden.

– Jag vill inte prata om domaren för jag vill få vara på bänken också i nästa match. Givetvis är jag besviken över att vi förlorat, men jag är stolt över mina spelare. De har visat stark karaktär och nu tror jag mer än någonsin att vi kan vinna ligan, sammanfattade Citys tränare Roberto Mancini.

Som om det inte funnit tillräckligt med samtalsämnen från förr bjöd Manchester United dessutom på en skräll genom att på matchdagen meddela att mittfältaren Paul Scholes gjort snabb comeback och fanns med på avbytarbänken mot City. Klubbikonen fick sedan spela sista halvtimmen och var delskyldig till Citys andra reducering.

Hur andra spelare i truppen förhåller sig till att en 37-åring som inte tränat med laget på ett halvår direkt kommer in och tar deras speltid är något Alex Ferguson får ta itu med i veckan. Men spelarna får tycka vad de vill, till slut går det ju ändå alltid som Ferguson säger. Fråga fast Wayne Rooney.