Dennis Endras i mål var bra igen när hans HIFK slog KalPa efter förlängning. Foto: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Endras räddade – Hirschovits tog avsked?

HIFK:s bästa insats mot KalPa hittills under säsongen resulterade i en thriller. KalPas Sami Kapanen var hjälten under ordinarie speltid, men det blev Dennis Endras som stal showen då det gällde.

Ordinarie matchtid slutade 3–3 efter att Kapanen gjort två av KalPas mål. Då förlängningen - tack vare HIFK-vakten Endras – förblev mållös avgjordes matchen i straffläggning. HIFK tog till slut extrapoängen då Tyler Redenbach lyckades med sin straff och avgjorde.

Trots den heta matchen var det Kim Hirschovits reaktion efteråt som blev kvällens samtalsämne.

Efter att summern ljudit och spelarna lämnat isen var det ännu en gestalt som blev kvar. HIFK:s Hirschovits gled runt på isen och tackade publiken – för sista gången i hemmalagets färger?

– Kan du ringa mig om en halvtimme? sade spelaren innan han fortsatte mot duschen.

”Ja-a” och en lång djup suck var sedan det enda Hirschovits kunde säga om sina gester efter att han bytt om efter matchen. Hirschovits har inte fått mycket speltid och bara noterats för 3+4 poäng på 29 matcher. I KalPa-matchen fick han bara en dryg minuts speltid.

Då HIFK dessutom skaffat kanadensaren Redenbach tyder allt på att Hirschovits dagar i HIFK är över. Hirschovits själv ville inte ännu kommentera sin framtid.

– Inte var det något speciellt med gesterna efter matchen. Jag tackade bara fansen. De är fina fans, säger 29-åringen.

– Just nu är det det enda jag har att säga.

Trots att bröderna Granlund och Ville Peltonen saknades också mot serieledaren KalPa lyckades HIFK bryta sin dystra trend mot Kuopioklubben. I säsongens tre första möten hade HIFK kammat noll och bara två gånger lyckats få in pucken i KalPaburen.

– Det var en fin hockeykväll. KalPa är ett topplag, men i dag lyckades vi stå emot och bryta den dystra svit vi haft mot dem, säger HIFK-tränaren Petri Matikainen.

HIFK hade före gårdagen förlorat sina sex senaste möten mot KalPa.

– Jag vet faktiskt inte vad det har berott på. Kanske vi inte varit beredda? I varje fall lyckades vi bra nu och fick spela sådan hockey vi ville, säger Petteri Wirtanen som var HIFK:s andra målskytt i straffläggningen.

– Det smakar alltid med en seger, speciellt mot topplag, konstaterar centern som valdes till matchens lirare.

 

HIFK-KalPa 4–3 (1–1, 1–1, 1–1, 0–0, 1–0)

+ Sami Kapanen. Matchen äldsta spelare stod för 2+1 och var precis lika skarp - om inte skarpare – än sina yngre kolleger. KalPa-anfallarnas snabbhet är en glädje för ögat.

? Finns Sami Kapanen med i laguppställningen i nästa EHT-turnering? Där har Jukka Jalonen något att fundera över.…

! Respekt mot motståndarens målvakt var något som HIFK-spelarna inte brydde sig så mycket om. KalPa-vakten Mikko Koskinen protesterade högljutt efter att han vid flera tillfällen blev slagen på fingrarna efter en räddning.