Foto: Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Kofler bäst i vindlotto

De ojämna vindförhållandena gav en bitter smak till den tredje deltävlingen i den tysk-österrikiska backveckan i Innsbruck. Det blev Österrikes Andreas Kofler som hade den bästa turen i vindkarusellen.

 

Det var knappast någon som inte kände medlidande för japanen Daiki Ito efter backtävlingen i Innsbruck. Japanen var på en tredje plats efter de två första deltävlingarna och låg på en sjätte plats efter första omgången.
 
Ito tvingades göra sitt andra hopp i odrägliga vindförhållanden och landade strax efter 90-meterslinjen.
 
Efter hoppet avbröts tävlingen men när vinden åter vände fick hemmanationens Andreas Kofler lov att sätta i väg. Kofler hoppade 40 meter längre än Ito och fick hela 19 poäng mindre vindkompensationspoäng.
 
Polska Kamil Stoch, som ledde tävlingen efter första omgången var den sista som fick ge sig ut i blåsten – 109 meter och en niondeplacering var allt Stoch fick nöja sig med. Att det slutligen blev vinden som avgjorde tävlingen lär väcka mycket diskussioner. Det finländska lagets tränare Pekka Niemelä förstår hopparnas frustration.
 
– Alla som känner till sporten såg hurdana möten Ito, Stoch och Koivuranta gick till mötes. De hade inte ens teoretiska chanser att nå framgång. Visst är backhoppning en utomhusgren, men dessa extremförhållanden borde man kunna lugna ned med hjälp av vindskydden.
 
Det grymma hoppet gav Kofler segern före landsmannen Gregor Schlierenzauer och dagens positiva överraskare, japanen Taku Takeuchi, som tog sin första individuella prispallsplacering.
 
Miljondrömmen krossades
 
I och med att Schlierenzauer inte lyckades besegra landsmannen Kofler, missade "Schlieri" chansen att vinna backveckans huvudpris på en miljon schweiziska franc (cirka 820 000 euro). Miljonpotten skulle ha gått till den 21-åriga österrikaren om han hade lyckats vinna alla deltävlingar i veckan, en bravad endast tysken Sven Hannawald lyckats med i januari 2002.
 
Trots att Schlierenzauer blev utan sin miljon, har han ännu utmärkta chanser att ta sin första titel på backveckan. Före sista tävlingen har 21-åringen ett försprång på 17 poäng före landsmannen Kofler.
 
Happonen blev "unlucky loser"
 
Janne Happonen blev förste man som inte kom med på andra omgången i Innsbruck. Happonen höll samma hyfsade nivå han haft i träningshoppen och noterades för 122,5 meter i första omgången. Hans tävlingspar Lukas Hlava hoppade 126 meter och fällde ner Happonen till "lucky loser"-listan.
 
Happonen hade kvalat vidare för första gången på backveckan om inte Dmitrij Vasiljev hade hoppat ett kanonhopp på 133 meter och knuffat ner finländaren från listan. Happonens resultat hade räckt till en 21:a placering i en vanlig tävling, men knockout-omgången blev hans öde.
 
– Synd att knockout-systemet stal Happonens chanser, säger Niemelä som trots skralt resultat var relativt nöjd med själva hoppen.
 
– Varje hoppare förbättrade här i Innsbruck, vilket alltid är bra mitt i veckan, konstaterar Niemelä.
 
Den bästa blåvita hopparen var som vanligt Anssi Koivuranta. Han var 23:e efter första omgången, men även han drog en otursam lott i vindlotteriet. Ett totalt misslyckande resulterade i en 29:e plats för Koivuranta. den tredje finländaren Matti Hautamäki var 35:e.
 
Backveckans fjärde och sista deltävling går av stapeln i morgon i Bischofshofen.