Två raka segrar för Sari Multala

Finländarna fortsätter att väcka uppmärksamhet i VM i Perth. Med två segrar och en femte plats i dagens seglingar visade Sari Multala var hon ska ligga i resultatlistorna. – Jag litade mer på mig själv, och fick bättre starter, kommenterar seglaren.

Den friska havsvinden i Perth fick fart på VM i dag. I de flesta klasser genomfördes tre tuffa tävlingar i rask takt, för att kompensera gårdagens inställda seglingar.

I Laser radial tog Sari Multala hem två segrar och en femte placering och ligger nu på sammanlagt 7:e plats. Det är en rejält förbättring från måndagens 40:e.
–  Jag fick en bra ledning redan i första starten, och då är det mycket lättare att hålla sig i täten, säger hon.

I och med de två segrarna säkrade Multalas sin plats i morgondagens final.
– I den sista starten vågade jag därför inte ta några risker med att tjuvstarta. Med tanke på att jag var efter alla de andra i början var femte placeringen riktigt bra, säger hon, utmattad efter dagens seglingar.

Även Tuula Tenkanen hade en bra dag på sjön, och ligger nu på sammanlagt tionde plats. En fjärde plats i sista racet gav mersmak för i morgon.

– Det går nog inte att vara besviken, jag har tagit mig till final vilket var målet. Såklart det harmar att Sari gick förbi i kvalet, men det kan inte hjälpas om man inte seglar bra. 

Även vindsurfaren Tuuli Petäjä kan känna sig nöjd då hon efter dagens seglingar ligger på en sammanlagd 23:e plats. Det innebär att hon redan säkrat nationsplatsen i OS för Finland i RS:X.

– Det var minimikravet för den här resan, skönt att det blev klart i så här tidigt skede, säger Petäjä och blickar redan framåt mot nästa mål:
– Jag har alla chanser att bli bland de tio bästa i VM. 

Hennes placeringar i dag var 9, 13 och 11.

Den friska vinden gynnade även Finnklassens Tapio Nirkko som blev sjätte i första starten. 20:e placeringen i dagens andra start är hans sämsta hittills. Det sammanlagda resultatet är inte klart på grund av problem med resultatservice.

Bröderna Joonas och Niklas Lindgren ligger efter sex seglingar på en sammanlagd nionde plats med placeringarna 14, 16 och 7 i dag.

I morgon är det de finländska match race-damernas tur på banan igen. Silja Lehtinen är för tillfället den enda seglaren i VM som kammat hem enbart segrar. Frågan är om hon lyckas hålla huvudet kallt mot de stora toppnamnen i morgon.