Det blev ingen segling för Sari Multala i dag. Foto: IIna Airio

Kraftigt åskväder höll VM-seglarna på land

VM-regattan i Perth drabbades av ett oväntat bakslag på tisdagen då ett häftigt oväder drog in över västkusten. Alla tävlingar ställdes in då blixtarna duggade tätt över hamnen.

Kraftiga åskskurar och hagel höll seglarna på landbacken hela tisdagen. Endast i damernas match race lyckades man genomföra en start under förmiddagen. 

Alla båtar förbjöds att åka ut sedan meteorologerna varnat för fortsatta åskskurar. Vid 14-tiden beslöt arrangörerna av säkerhetsskäl att avblåsa dagens tävlingar.

– Vi väntade länge vid stranden och fördrev tiden med att spela kort, säger Laser radial-seglaren Sari Multala som spenderade eftermiddagen på gymet istället för på havet.

VM-tävlingarna fortsätter på onsdag då det utlovas svagare vindar. Tanken är att segla fler race i morgon för att kunna inleda finalerna som planerat på torsdag. Även reservdagen på fredag kan tas i bruk.

– För mig är det viktigt att få så många starter som möjligt i morgon, konstaterar Multala vars tävling hittills varit en besvikelse. 

För tillfället ligger hon på 40:e plats.  

Måndagens misslyckande skyller hon på dåligt ruttval.
– Den andra starten var knepig och så gick jag och stjälpte på undanvinden. Det var en tråkig dag.

I fjol firade hon självständighetsdagen med presidenten på slottet. I kväll samlas hela det finländska laget för gemesam grillfest på en restaurang i Fremantle.

I OS-klassernas VM tävlar sammanlagt 1200 seglare i 850 båtar från 80 länder. I damernas match race och herrarnas 470 har finländarna skördat framgångar under de första tävlingsdagarna.