Foto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helenius Europamästare efter att domarna sagt sitt

Efter tolv svettiga ronder kröntes Robert Helenius till Europamästare i tungviktsboxning. Före det hann skrävlaren Dereck Chisora visa att han också kan boxas och inte bara snacka.

Robert Helenius vann titelmatchen med delat domslut med poängen 115-113, 113-115, 115-113.

Dereck Chisora gav Robert Helenius ett oerhört fint motstånd framför drygt 12 000 åskådare i Hartwallarenan.

Den finländska publiken välkomnade Chisora med en visslingskonsert utan like - men efter att matchklockan klämtade till efter tolfte ronden hade britten imponerat även på de största kritikerna.

Efter matchen var britten som en annan person än den som visade upp sig på veckans presstillställningar inför matchen.

– Helenius var riktigt bra och gjorde en bra match, säger Chisora bakom sina solglasögon.

Helenius förklarade i sin tur genast efter fighten att han boxats större delen av matchen med en skada i handen.

– Jag måste ha brutit handen i den första ronden. Efter det gjorde det så otroligt ont, säger Helenius.

Ingendera av kämparna hade tidigare gått en match på tolv ronder, vilket märktes under de sista ronderna. Utmattade serier med ursinniga krokar utan desto större koncentration på försvaret gjorde speciellt den sista ronden färggrann.

Då matchen tog slut gav rivalerna varandra ett brett leende trots all provocering före matchen.

Chisora dominerade matchen under de första fem ronderna och tvingade Helenius att hela tiden vara på sin vakt. Den större och längra finländaren hade tidvis stora problem med den aggressiva britten.

I de fyra sista ronderna var det nästan omöjligt att skilja åt vilken boxare som tog poängen och då matchen slutade gjorde både Chisora och Helenius segergester.

Innan domarpoängen annonserades hade 12 000 åskådare och förhandsfavoriten Helenius ett misstroget uttryck på sina ansikten - kan det vara möjligt att brittens goda tag i ringen hade orsakat Helenius finländarens första proffsförlust?

Efter två av de tre domarnas beslut stod resultatet oavgjort. Det tredje domarslutet med en tajt 115–113-seger i Helenius favör fick den nagelbitande publiken att explodera. Boxningsgalan avslutades med en lång stående ovation för den nya Europamästaren.