Foto: Vesa Tapiola / Lehtikuva

Spelarna har förståelse för jättefighten

Dammet har lagt sig på Iskuarenan i Lahtis efter storslagsmålet på lördag men frågorna återstår. Hur urartade matchen så totalt? Vem straffas och hur hårt? Kommer HIFK att ha sju spelare avstängda i onsdagens match mot HPK?

 

FM-ligans utvisningsrekord krossades med hårda knytnävsslag på lördag. Disciplinnämnden har fallet under förstoringsglas och ger sitt beslut angående möjliga bestraffningar före tisdagsmatchen Blues–Pelicans.
 
FM-ligans disciplinansvarige Sampo Liusjärvi undersöker matchens händelser och gör de slutgiltiga besluten om möjliga avstängningar.
 
– När det är fråga om ett slagsmål utan handskar är en 5 minuters utvisning och ett matchstraff det rätta domslutet. Jag kommer att förhöra spelarna som deltog i slagsmålen men när det är frågan om en så omfattande helhet med flera inblandade spelare så ger jag beslutet tidigast på måndag eftermiddag, berättar Liusjärvi.
 
– Böter för klubben eller avstängningar för funktionärer (Suikkanen, Matikainen) brukar vara de vanligaste straffen vid liknande händelser, men som sagt ger disciplinnämnden sitt beslut senare, säger Liusjärvi.
 
Spontant eller ej?
 
Liusjärvi vill heller inte kommentera om han tyckte att slagsmålen var överenskomna på förhand. Speciellt det andra knytnävskalaset kan man inte med handen på hjärtat kalla spontant, även om både HIFK- och Pelicansspelarna tyckte det – sex par handskar fälldes samtidigt som linjedomaren släppte ned pucken i tekningen.
 
För HIFK-backen Toni Söderholm kom upploppet helt oväntat.
 
– Inte märktes det på planen att stämningen skulle ha varit spänd. Efter det första slagsmålet trodde jag att det var över, säger Söderholm.
 
Söderholm tycker att storslagsmålet inte är något man borde koncentrera sig på – speciellt inte efter en bra match.
 
– Inte var det egentligen något extra. Det som händer i rinken händer i rinken, inte ska man göra saken större än vad den är. När Pelicansspelarna fällde handskarna måste ju våra killar försvara sig. Det skulle väl vem som helst göra, tycker Söderholm.
 
Tror inte på avstängningar
 
Pelicansanfallaren Max Wärn var en av de spelare som drog på sig ett matchstraff.
 
– Inte är jag stolt över slagsmålet men det hör till hockeyn. Ett par av våra killar blev i underläge i kamperna, förstås hjälper man sina lagkompisar då. Trots att matchen gick som den gick kan vi åtminstone vara nöjda med att vi stod upp för laget, tycker den före detta HIFK-spelaren.
 
Trots den enorma mängden matchstraff tror Wärn inte på ytterligare avstängningar.
 
– Knappast blir det några vidare spelförbud. Det handlade ändå mest om spontana grejer, säger Wärn.
 
– Om sju killar är borta så då är sju killar borta. Inte är det desto märkvärdigare. Det är bara att fylla på laguppställningen med juniorerna, säger Söderholm lugnt.