Foto: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

YLE visar OS i Sotji och Rio de Janeiro

De största idrottshändelserna i världen syns fortsättningsvis på YLE:s kanaler. Utöver OS i London nästa sommar, skaffade YLE rättigheterna till vinterspelen i Sotji 2014 och sommarspelen i Rio de Janeiro 2016. Också stortävlingarna i fotboll 2012 och 2014 syns på de kostnadsfria kanalerna.

 

 
– Vi är stolta över att vara den största sportmedian i Finland och vi vill utvidga vårt utbud. Vi satsar på mångfald i våra idrottssändningar och bjuder på både små och stora evenemang från allt mellan trav och snowboarding, framställer YLE:s vd Lauri Kivinen.
 
Bolaget lovar över 450 timmar i TV-sändningar samt övrig OS-stämning på radiokanalen Yle Puhe, som efter årsskiftet blir de stora evenemangens hemfrekvens. Dessutom tar kanalen över den traditionella ishockeyomgången som tidigare varit på Radio Suomis ansvar.
 
Fotbollsandslagen bevakas
 
YLE följer också noggrant fotbollslandslagens insatser i kvalen till de kommande stortävlingarna. Utöver herrarnas VM-kval, hänger YLE med på damlandslagets och U21-herrarnas färd mot EM-slutspelet.
 
– Jättefina nyheter. Det är viktigt att så många som möjligt ser våra prestationer på planen, tycker landslagstränaren Mixu Paatelainen.
 
Fotbollsförbundets ordförande Sauli Niinistö värderar högt att landslagens insatser syns på de fria TV-kanalerna.
 
– Fint att alla våra landslag får mera synlighet, speciellt damlandslaget som har goda chanser att ta sig till EM-turneringen, säger Niinistö.
 
Också EM- och VM-finalturneringarna visas på de kostnadsfria kanalerna.
 
Yle har också likadana Champions League-rättigheter som hittills tre år framöver. Utöver direktsändningarna från tisdagsmatcherna sänder YLE också ett veckomagasin där TV-tittarna får en mer omfattande bild från ligan.
 
TTR-turnén i snowboard
 
TTR-snowboardingssturnén, som i snowboardingskretsarna är den högst värderade tävlingsturnén, syns också på YLE:s kanaler.
 
Den trendiga sporten förväntas locka mera unga tittare framför TV:n. Från en finsk synvinkel är turnén intressant, eftersom flera finska åkare lär vara med under säsongen.
 
TTR:s egna världsmästerskap tävlas i Oslo i februari.