Silja Lehtinen, Annina Takala, Mikaela Wulff, Mattias Lindfors, Silja Kanerva, Kalle Bask, Lauri Lehtinen, Tuuli Petäjä och Teemu Rantanen har en knapp månad på sig att ladda upp inför VM. Foto: Leif Weckström

Sjöbrisen i Perth ska ge dem OS-platser

De usla framgångarna i EM i Helsingfors är som bortblåsta. Nu riktas blickarna mot säsongens höjdpunkt i december. I VM i Perth är det mycket som står på spel …– det gäller dels att segla hem en nationsplats för OS, dels att vara bästa finländare.

Vindarna var på tok för lätta och finländarna var alltför pressade av att segla på hemmaplan. Så låter det när träningschefen Esko Rechardt ska förklara de uteblivna medaljerna i sommarens EM-tävlingar i Helsingfors. Men nu utlovas friskare vindar. I Perth härskar den berömda Fremantle Doctor, sjöbrisen som drar in över land mot eftermiddagen och för med sig vindar på upp till femton meter i sekunden.

– Alla har tränat i hårda förhållanden, utgångsläget är bättre än någonsin. Poängtabellerna är i skick, vi ligger tillräckligt högt i världscupseglingarna och alla är friska, säger Rechardt då seglarförbundet kallat till presskonferens för att värma upp stämningen inför VM.

Hela hösten har gått åt förberedelser inför tävlingarna i Perth. Kalle Bask och Lauri Lehtinen har nyligen återvänt från USA, Tuuli Petäjä har hårdvindstränat i Israel, Tuula Tenkanen tävlar för tillfället i Melbourne och team Lehtinen har testat på svåra förhållanden i Miami.

Alla säger de samma sak: I Perth ska det blåsa. Och alla har så gott som samma mål – det gäller att säkra nationsplatsen för OS i London, och därefter tävla mot de andra finländarna i samma klass.
Sari Multala och Tapio Nirkko är med via Skype. Båda befinner sig redan på tävlingsorten. Multala har tränat i några veckor medan Nirkko ägnat de senaste dagarna åt att hämta sig från jetlagen.

I Perth blåser det inte alls som det ska just nu.
– Jag har inte sett till den efterlängtade sjöbrisen. Däremot har förhållandena varierat mycket, det blåser från olika håll hela tiden, konstaterar Multala.

Nirkko är inte heller nöjd med vindarna.
– I dag blåste det för hårt för att jag skulle våga mig ut. Det är väldigt grunt vid kusten och Finnjollens mast tar lätt i botten och kan gå av om man stjälper.

Nirkko hoppas ändå på en placering bland de tio bästa.
– Det är ett realistiskt mål. Jag var inte alls fokuserad under EM, men höstens tävlingar har gått jättebra.

Och hajarna, undrar någon?
– Dem har vi tills vidare bara sett på tv, säger Multala.

För Multala gäller det att hålla syskonen Tenkanen på avstånd. Inför OS 2008 snuvades hon på nationsplatsen då den då 17-åriga Tuula Tenkanen klarade sig bättre i kvaltävlingarna och skickades till Peking. Ifall Multala placerar sig på prispallen kan hon säkra sin OS-plats redan i Perth.

– Jag har ställt in mig på tre kval och tänker inte ta ut något i förväg. Regattan i Palma i mars är den tredje kvaltävlingen. Visst skulle det vara roligt att ta medalj, men chansen till det är inte så stor just nu.

VM I PERTH
Fokus på nationsplatser
  • VM i Perth är den andra kvaltävlingen inför OS och den första tävlingen där nationsplatser delas ut.
  • Första kvaltävlingen var EM i Helsingfors i juli 2011, tredje kvalet är World Cup-regattan i Palma i mars-april 2012.
  • VM-tävlingarna pågår 3–18.12. Sammanlagt 1 200 seglare och 850 båtar från 80 länder deltar.
  • Finländarna tävlar i sju klasser.

Det något krångliga kvalsystemet väcker kritik. Kontroversen kring förra OS-kvalet är fortfarande i färskt minne och många vill veta hur det i segling är möjligt att den starkaste kandidaten på pappret inte automatiskt kvalificerar sig för OS. För tillfället spelar varken medaljer och tidigare erfarenhet någon roll.
– Precis, säger Esko Rechardt och nickar som svar på frågan.

Så du kunde tänka dig ett sådant system?
– Nå, det är en möjlighet. Men som det nu är får vi fram unga, lovande stjärnor. De får en chans att visa vad de kan.

Tufft för team Lehtinen
Det bådar alltså gott inför VM. Endast den kvinnliga match racetrion har drabbats av bakslag under hösten. Mikaela Wulff står över VM-seglingarna på grund av ryggproblem och ersätts av Annina Takala.
– Det här är vårt starkaste båtlag, men de har samtidigt det svårast i VM. I deras klass finns endast 12 nationsplatser att tävla om, där blir kvalet som tuffast, konstaterar Esko Rechardt.

Takala själv tycker hon fått en bra start på träningarna med Silja Lehtinen och Silja Kanerva.
– Vi åker dit för att placera oss bland de åtta bästa, det är målet. Men visst är det nytt för mig att segla matchracing då jag är van att segla i klasser med stora fleet, säger Takala, Europamästare i radial för under 19-åringar 2009.

Rechardt tror ändå starkt pådamerna. Men någon medalj blir det inte.
– I Perth är målet att vinna OS-platser. VM-placeringarna kommer på andra plats, så jag tror inte på några medaljer för finländarna, tyvärr.

I vilka klasser får Finland nationsplatser?
– I alla sju. Om de bara seglar som normalt, då har vi nått målet.