Foto: Leif Weckström

Handbollsherrarna förlorade mot Holland

Det finländska VM-kvalet inleddes klockan sju på onsdagskvällen i Vanda. Problemet var bara att hemmalaget kom igång på allvar först vid åttatiden. Alltför sent för att rädda poäng mot en stark motståndare.

Kvalet hade knappt hunnit starta så var det i praktiken över. I alla fall vad det gäller Finlands avancemangschans.
Med knappa 20 minuter spelade i Myrbacka talade siffrorna på resultattavlan sitt tydliga språk. Finland–Holland 6–13. Det finländska anfallsspelet var statiskt, orörligt och fantasilöst samtidigt som holländarna enkelt hittade luckor i hemmaförsvaret.
Målvaktsdebutanten Patrik Roslander överlistades gång på gång. Och de gånger han stod i vägen vann Holland andrabollarna.
– Vi var inte förberedda på hur bra de skjuter från distans. Vi förlorade matchen i första halvlek när de plockade returerna och vi inte kom åt att kontra. De sköt sönder oss, förklarar Jac Karlsson.
– Första halvlek var mycket svår. Vi försökte få bort deras rörlighet utan att lyckas. Och här har jag klagomål på vårt försvar. Jumalauta, man får inte släppa så många returer åt motståndarna, säger tränaren Mikael Källman.
Vid 9–17 i början på andra halvlek såg Holland ut att rycka all världens väg, men Finland räddade både äran och spänningen genom att visa starka kämpatakter och jobba sig in i matchen.
Taktiskt lyckades Finland också bättre då försvarets femetta riktad mot Mark Bult fick stopp på Hollands storskytt.
I slutet blev det snudd på dramatiskt, men närmare än två mål i från kom hemmalaget aldrig och till slut skrevs siffrorna 23–26.
– De for för långt ifrån i första. Det är svårt att ta igen åtta mål mot ett så här bra lag, säger Nico Rönnberg som var en av spelarna som kom in i ett till synes hopplöst underläge och gjorde en utmärkt andra halvlek, tillsammans med sin åtta år äldre storebror Andreas.
– Det var första gången vi spelade tillsammans på allvar och det fungerade bra. Vi har ganska likadan spelstil. Många gånger var det han som spelade fram mig, säger Rönnberg junior som har all anledning att vara tillfreds med sin insats.
– Visst är jag nöjd, men några mål till kunde jag ha gjort.
Nico Rönnbergs analys av sitt eget inhopp duger bra som en sammanfattning av hela Finlands kvalstart. Helt okej, men inte tillräckligt.
– Klart det är frustrerande, men vi mötte ett jättebra lag med massor av bra spelare. Vi förlorade med tre, men kunde ha förlorat med tio, säger Jac Karlsson som med sina fem mål blev Finlands främsta målskytt.
– De gjorde bara tio mål i andra halvlek och det är bra. Men vi missade för många frilägen framåt. Jag vet ju att ingen misslyckas med att göra mål med flit, men nu bommade vi alltför många chanser, sammanfattar tränare Källman.
Att inleda kvalet med en hemmaförlust betyder att chansen att vinna trelagsgruppen är försvinnande liten. På lördag i Holland kan hoppet släckas redan innan dubbelmötet med Estland, om inte Finland skräller rejält.
Trots det var minerna i det blåvita landslaget inte alltför sura. Den finländska insatsen efter paus gav mersmak.
– Så här genast efter match är man besviken, men vi gör en bra andra halvlek. I Holland på lördag ska vi spela två andra halvlekar, konstaterar Jac Karlsson.