Finland rankat som sämst i världen på rugby

Medan världens bästa nationer Nya Zeeland, Australien, England, Sydafrika med flera gör upp om VM-titeln i Nya Zeeland släpper internationella rugbyförbundet sin rankinglista. Det är dyster läsning för Finlands del.

Finland är sämst i världen. Officiellt. Internationella rugbyförbundet IRB rankade Finland som sämt bland 93 länder. Bland annat ligger Kamerun, Guam och Peru före Finland på den färska listan.


Finlands kapten Steve Whittaker, en 35-årig engelsman som bott i Finland över tio år, säger att rankingen inte motsvarar verkligheten.

– Är det rättvist att säga att vi är det sämsta laget i världen? Absolut inte, säger han.

– Visst är vi sist på IRB:s ranking men det finns en mängd länder som inte alls är rankade och då är de tekniskt sett sämre än vi är.

Finland spelar tillsammans med Bulgarien, Grekland, Luxemburg och Cypern i European Nations Cup-turneringen (ENC). Finlands enda chans att klättra från bottenplatsen på rankingen är att slå något lag som finns med på IRB:s lista. Det är inte lätt då bara Bulgarien uppfyller det kriteriet av lagen Finland möter i ENC.

Segrarna över Estland och Grekland betyder alltså ingenting för Finland då laget försöker lämna jumboplatsen.

– Ifall vi kunde bogsera bort Finland från Europa och dumpa landet i Karibien hade vi mycket bättre chanser att klättra på rankingen. Se bara på de karibiska ländernas ranking. Tahiti till exempel har en hyfsad ranking men jag är säker på att vi skulle vinna över dem ifall vi möttes, säger Marc-Olivier Meunier, en fransman med fyra landskamper för Finland på meritlistan.

IRB säger att man gör vad man kan för att förbättra rugbyns ställning i Finland och på det sättet hjälpa att utveckla det finländska landslagets spel.

– Det handlar inte bara om att få in sporten till skolorna, det handlar också om att få flera medlemmar till klubbarna. Vi har också hjälpt Finland genom att hjälpa till med att tränare och domare. Det hoppas vi ska hjälpa att höja standarden i klubbarna och på det sättet också lyfta landslaget, säger Douglas Langley, regional utvecklingschef på IRB.