Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

FM-ligan kör i gång: Hbl tippar grundserien

Motståndarna ser rött i vinter! Så här tippar Hbl grundserien.

Filip Saxén:
1. HIFK
Regerande mästare och de största favoriterna. En toppmålvakt, en elak och teknisk backbesättning, ligans bästa centerkvartett (Mikael Granlund, Kim Hirschovits, Petteri Wirtanen och Siim Liivik) plus en ytterbesättning med bland annat Ville Peltonen talar för sig. Lägg till Petri Matikainens förmåga att få ut max av sina lag och HIFK är etta i grundserien för första gången i klubbens historia.

2. Jokerit
Upphaussade Jarmo Kekäläinen har byggt ligans dyraste lag med en fantastisk centerbesättning och rollfördelning. Ilari Filppula, Riku Hahl, Antti Kerälä och Henri Heino är både stark och har klara roller. Anfallet har i övrigt också en enorm bredd med potentiella landslagsspelare i tre kedjor. Försvaret väger något lätt men är otroligt rörligt. Eero Kilpeläinen var säkerheten själv förra säsongen efter några ojämna år. Nu är det upp till bevis för 26-åringen.

3. JYP
Risto Dufva var nära att få foten efter ännu ett misslyckat slutspel i våras och har nu arbetat hårt på att bli en bättre ledare och förnya sitt taktiska kunnande. Dufva har ett starkt lag till sitt förfogande med ett par riktiga storstjärnor i Sami Vatanen och Eric Perrin. Laget är balanserat byggt men målvaktsparet Joni Myllykoski–Riku Helenius är ett litet frågetecken.

4. Kärpät
Kärpät må inleda säsongen med Ville Hostikka i mål men redan i oktober lär laget ha en riktig förstamålvakt. Med unga stjärnorna Joonas Donskoi, Julius Junttila, Miikka Salomäki plus rutinerade rävarna Juha-Pekka Haataja, Jari Viuhkola, Ilkka Mikkola, Mikko Lehtonen, Kimmo Koskenkorva och en trio tjecker ser läget ljust ut i Uleåborg.

5. Lukko
Utländska stjärntrion Jakub Petruzalek, Justin Morrisonn och Kurtis McLean försvann och ersätts av Kris Beech och Mark Bomersback. Det något försvagade laget lever långt på Mika Noronens målvaktsspel. Räkna dessutom med att städfirman RTK pumpar in pengar för att förstärka laget under säsongen.

6. Pelicans
Katastrofsäsongen i fjol väckte ledningen i Lahtis. Det största problemet var att det inte fanns någon ledare, nu står Kai Suikkanen i båset och bestämmer. Niko Hovinen i målet är lagets viktigaste spelare men också försvar och anfall är flera klasser bättre än förra säsongen.

7. KalPa
Ny tränare i Tuomas Tuokkola men spelstilen är fortfarande Pekka Virtas. Lagets stora ledare Sami Kapanen ser till att de något föråldrade nyckelspelarna lyfter sig flera nivåer. Lagets backar är bättre med pucken än i fjol vilket kompenserar det något tröga anfallet.

8. Ässät
Eero Kilpeläinen överträffade sig själv i målet förra säsongen och hela laget spelade över sin kapacitet i grundserien. I slutspelet föll laget ihop som ett korthus och den här säsongen lär fortsätta som den förra slutade. Antti Raanta är definitivt ingen förstakeeper och nya tränaren Karri Kivi ett oskrivet kort.

9. Blues
Nystart i Esbo med ny tränare, ny målvakt, ny förstacenter och utan Jere Karalahti. För att Lauri Marjamäkis Blues ska få en lyckad säsong krävs att Petri Koivisto blir jämnare i mål, att Teemu Ramstedt blir jämnare i anfallet och att försvaret är lika tufft som i slutspelet i våras.

10. TPS
Det finns bara ett håll för TPS och det är uppåt. Efter katastrofen i fjol fick hela 16 spelare gå och nu ska Pekka Virta få ordning på laget. För att laget inte ska missa slutspel krävs storspel av Marek Schwarz i målet. Och då det handlar om TPS lär tjecken stå för fenomenala insatser kväll efter kväll.

11. Ilves
Vesa Toskala är knappast lösningen på klubbens målvaktsproblem och laget saknar helt en förstacenter. Förra säsongen blev en verklig fullträff för Ilves men nu är det dags att återvända till vardagen. Försvaret med Martti Järventie och Ville Koistinen är lagets starkaste del men det räcker inte till en plats i slutspelet.

12. HPK
I final för två säsonger sedan men sedan dess har det gått utför. Teemu Lassila, Ville Viitaluoma och Juuso Puustinen försvann och ersättarna är flera klasser sämre. Lassila vann under de senaste säsongerna matcher på egen hand. Nu står Mikko Tolvanen och Mika Järvinen mellan stolparna.

13. Tappara
Två andramålvakter, en backbesättning vars bäst före-datum var för ett par år sedan, ett anfall utan profilspelare och en tränare som inte har någon rutin. Nej, utsikterna ser definitivt inte bra ut för den forna storklubben. Tappara kommer att ha problem i anfall och försvar och utropstecknen blir få.

14. SaiPa
I Villmanstrand hann verkligheten i kapp laget då de ekonomiska satsningarna i fjol resulterade i en enorm ekonomisk förlust. Det leder till att SaiPa den här säsongen ser hopplöst dåligt ut på pappret och lär bli avhängda redan i ett tidigt skede. Får försöka hålla sig kvar i ligan via kvalspel.

Niclas Lönnqvist:

1. JYP
Är Risto Dufvas taktiska kunskaper genomskådade, eller har han lyckats förnya sig? JYP har vunnit grundserien de tre senaste säsongerna och det finns ingen orsak till att så inte kan ske igen. Intressant målvakt i Riku Helenius. Ligans bästa back i Sami Vatanen och ett namnkunnigt anfall. Vinnarkultur finns i Jyväskylä och finns igen – om Risto Dufva uppdaterat sina taktiska ritningar.

2. HIFK
Den regerande mästaren är starkare än i fjol – åtminstone på papperet. Petri Matikainen har ligans läckraste anfallsduo i Mikael Granlund och Ville Peltonen och ett stenhårt försvar med irriterande terrier. De stora frågorna finns mellan stolparna och i huvudet. Håller Juuso Riksmans rygg och finns risken för mästerskapsbaksmälla. Om ryggen håller och segersötman inte smakar för gott, doftar det guld på Nordenskiöldsgatan.

3. Jokerit
Efter alla år av motgångar borde Jokerit vara tillbaka i toppen. Det kryllar av namnkunniga profiler i Erkka Westerlunds kortpacke och den förlorade identiteten har återfunnits. Skaffar Jokerit en namnstark backklippa finns alla förutsättningar för att Jokerit (helt lagligt) kan stjäla bucklan från Nordenskiöldsgatan i vår.

4. Ässät
Ett vågat tips, som baseras mycket på fjolåret när Ässät var tvåa. Men för att det här tipset ska slå in krävs det att nyförvärvet Antti Raanta spikar fast målburen direkt från start. Ässät har ett spelarmaterial som gott och väl kan sätta käppar i hjulen för mer upphaussade lag. Skrällvarning!

5. Kärpät
Om Kärpät inte har köpt en ny målvakt före julafton är något galet i hockeyvärlden. För inte tror man väl på allvar att duon Ville Hostikka och Tomi Karhunen ska bära laget hela säsongen. Kärpät har gjort rätt i att slänga ut alla välbetalda tjecker. Nu är lagbygget klart sundare än i fjol och det ger Hannu Aravirta tillräckligt med arbetsro.

6. Pelicans
Kai Suikkanen tar sig an vårens kvallag. Pelicans har en av ligans bästa målvakter i Niko Hovinen och många oslipade diamanter. Pelicans aktiva och ettriga spelstil vållar bekymmer för motståndaren, och Lahtis är aldrig ett trevligt ställe att gästa. Klar förbättring från fjolåret.

7. KalPa
Sami Kapanen gör comeback och Savolax jublar. Tränaren Tuomas Tuokkola är ett oprövat kort. Tunt försvar och ett högst mediokert anfall gör att KalPa inte når längre än en sjunde plats.

8. Blues
När ett lag förlorar Iiro Tarkki, Jere Karalahti och Jani Lajunen och ersättarna heter Petri Koivisto, Teemu Ramstedt och Ari Vallin är det lätt att räkna ut att Blues försvagats. Blues levde i fjol mycket på Petri Matikainens förmåga att pressa ut det maximala av spelare som annars hade varit medelmåttor. Lauri Marjamäki får en svår - med snudd på omöjlig – uppgift att upprepa fjolårets bravad när Blues var i final.

9. Lukko
I Raumo köper man friskt och hoppas på det bästa. Jakub Petruzalek, Justin Morrison och Kurtis MacLean noterades tillsammans för närmare 130 poäng i fjol. De har försvunnit och ersatts med betydligt anonymare spelare. Lukko lever för mycket på Perttu Lindgren. Det räcker nätt och jämnt till kvalet i playoff.

10. TPS
I Åbo har Pekka Virta kavlat upp ärmarna och inlett med att reda upp efter fjolårets fiasko. Virta är känd från tiden i KalPa som en tränare som förespråkar en aktiv spelstil. Men frågan är om han har de behövliga beståndsdelarna för att kunna fullfölja taktiken. TPS försvar är svagt.

11. HPK
Kerho hör till transfermarknadens stora förlorare. I HPK har man i flera år litat på att vaska fram guldkorn ur juniorer och Mestisprofiler. Det räcker inte till i den hårdnande konkurrensen. Mika Järvinen har en omöjlig uppgift att ersätta Teemu Lassila i målet, och vem ska axla ansvaret som målskyttet?

12. Tappara
Tammerforshockeyn är på dekis och det märks. När Joey Tenute, som för några säsonger sedan floppade i Jokerit, är det hetaste nyförvärvet enligt Tappara självt, skrattar hela hockey-Finland. Tappara är en anrik klubb. Något som fansen alltid kan minnas tillbaka. Något mer att hurra för finns inte.

13. Ilves
Tapparas huvudmotståndare på andra sidan korridoren. Ilves har Raimo Helminen på bänken – som tränare. Han är faktiskt den mest namnkunniga i årets trupp. Men inte ska väl "Raipe" vara tvungen att hoppa in i rinken under match? Det blir en mörk vinter för lokatterna.

14. SaiPa
Ett Mestislag i FM-ligan! Detta måste på papperet vara ett av de sämsta ligalagen på mycket länge. Kvalspel väntar i Villmanstrand.

Läs även Filips Saxéns nya blogg om ligan: Powerplay