Nyckelduo. Antti Siltala var bäst på plan, vid sidan om lyckades Daniel Castellani perfekt i det taktiska upplägget.

Finland vidare i volleyboll-EM

En snudd på heroisk insats av ett Finland ställt mot väggen betyder avancemang från gruppspelet i EM. Belgien avfärdades i tre raka set.

3–0 i set var det enda som dög för ett Finland som skred mycket bestämt till verket. Bäst på plan var  Antti Siltala som i långa stunder var totalt felfri och som med sitt starka psyke fick lagkamraterna att lyfta lite extra.

Finland hade tidigare i EM, mot Italien och Frankrike, spelat som sämst i slutet av seten och då Finland tappade lite fokus vid ställningen 22–17 i första set tog tränaren Daniel Castellani en timeout för att lugna ner spelet lite. Den korta pausen fick avsedd effekt och Finland tog hem set nummer ett med 25–21. Set två och set tre slutade 25-22 i finsk favör vilket betyder att Finland avancerar till playoff. De fyra gruppettorna går direkt till kvartsfinal, tvåorna och treorna tvingas spela en utslagsgivande match. Finland möter Slovenien på onsdag. Seger då och det blir kvartsfinal för blåvitt.

Matchen var den sista i Innsbruck där Finland fått njuta av ett fantastiskt stöd av tillresta supportrar.

- Supportarna är en del av detta lag. De har följt oss i många år och gett oss så mycket, säger kaptenen Tuomas Sammelvuo till FNB.

Sammelvuo, som en gång redan tackat för sig i landslaget, hade inte långt till tårarna då han sammanfattade  lagets insats.
– Jag är oerhört stolt över mitt lag. Då de gällde visade vi klass. Våra avslut var på en helt annan nivå än i tidigare matcher.
Sammelvuo, som dragits med skador, spelade inte en minut mot belgarna. Tränaren Daniel Castellani litade på sin öppningssexa och varför skulle han inte ha gjort det. Då Finland fick en bra start på matchen rann nervositeten av spelarna. För Belgien hade ett enda set räckt för avancemang men det unga laget kunde inte rubba ett segervisst Finland.

Finland-Belgien 3–0 (25-21, 25-22, 25–22)
  • + Antti Siltala. I långa stunder fullständigt magisk. Bra i defensiven, effektiv i offensiven.
  • ? Mikko Oivanen. Anfallsesset var hästlängder bättre än i tidigare matcher. Börjar han vara kvitt sin magmuskelskada?
  • ! Publiken. Tjockt med finländare i Innsbruck. Kallas idrottskultur. I långa stunder fullständigt magisk. Bra i defensiven, effektiv i offensiven.